sunnuntai 1. syyskuuta 2013

SIANKYLKIPAISTI


"ERINOMAISTA" on Anna Hilda koukeroisella käsialallaan raapustanut siankylkipaistireseptin kulmaan. Ja vaikken olekaan lihan suurkuluttaja tai possun ystävä, en voinut ohittaa tätä reseptiä kokeilematta.

Kuvittelin isoäidin ajatuksissani Lappeenrannan torilla, lihakauppiaan kojussa, ostamassa siankylkeä, kun valitsin valmiiksi pakattua possunkylkeä marketin lihahyllystä. Anna Hilda käytti paistiinsa varmaankin oman pihapuun luumuja ja omenia, minäkin valitsin hedelmäosastolta kotimaisia omppuja ja melkein kotimaisia, kauniin sinisiä, ranskalaisia luumuja. Ainakin tunnelma oli kohdallaan, tuntui kuin olisin katsellut ympäristöä retro-silmälasien läpi....tiedä häntä, vaikuttivatko ne luumut musiikkivalintaani, mutta heti kun pääsin kotiin, laitoin taustalle soimaan vanhaa ranskalaista chanson-musiikkia ja aloin sitä hyräillen valmistaa Anna Hildan suosikkiruokaa.

Possu tirisi padassa, ilmassa leijaili inkiväärin aromi, Arabian kultakuvioidut lautaset kilisivät somasti ranskalaisrytmien tahtiin, kynttilä toi pehmeää valoa hämärtyvään iltaan...mieskin tuli iltavuorosta kotiin, kaadoin laseihin paksua punaviiniä, oli viikonloppu, eikä pienessä maailmassani tietoakaan kiireestä...Arvaapa vaan miltä siankylkipaisti maistui?!
Melko tuhtia iltapalaa, mutta ERINOMAISTA, toden totta !



SIANKYLKIPAISTI vuodelta 1909

1 1/2 kg. siankylkeä
1/2 sitruunaa
1 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn. valkopippuria
5 luumua
2 hapanta omenaa
vettä

kastike:
1 1/2 rkl. vehnäjauhoja
2 tl. sinappia

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, kamara poistetaan, ja luut säretään. Sen pinta hierotaan sitruunalla, ja sitte liha paloitellaan sopivan suuriksi palasiksi. Nämä asetellaan uunipannuun, lihapuoli ylöspäin, mausteet ripotellaan päälle, ja kylkipaisti pannaan kuumaan uuniin paistumaan.

Vähän ajan kuluttua lisätään pannuun kiehuvaa vettä, huuhdotut, viipaleiksi leikatut omenat ja luumut asetetaan lihapalasien päälle. Palaset käännetään, kun ovat ruskeutuneet, ja saavat paistua, kunnes tuntuvat mureilta. Liha valellaan paistamisen aikana usein liemellään.

Rasva kuoritaan liemestä pois ja kastike suurustetaan vehnäjauhoilla. Se saa kiehua vähän aikaa, maustetaan sinapilla ja siivilöidään.

________________

SIANKYLKIPAISTI nykykielellä

4 luumua
2 hapanta, kiinteää omenaa
pikkurillinpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1/2 sitruuna
400 g porsaan kylkiviipaleita
ripaus merisuolaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua valkopippuria
vettä
1 tl Dijon-sinappia
1/2 dl (laktoositonta) ruokakermaa
(ripaus fariinisokeria ja mustapippuria)

Huuhtele luumut ja omenat, poista kivet ja siemenkodat ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri.

Hiero sitruunan leikkauspintaa lihapaloiohin ja purista lopuksi mehua lihapalojen päälle. Palottele liha suupalan kokoisiksi, laita palat uunipataan ja ripottele mausteet ja inkivääriraaste päälle. Nosta pata hellalle ja paahda lihaa hetki, käännä paloja paahtamisen aikana. Kaada sitten sekaan kuumaa vettä niin paljon että pohja peittyy. Lado luumut ja omenat lihojen päälle ja nosta pata 200℃ uuniin 10 minuutiksi. Sekoita paisti pohjia myöten ja paista kunnes liha on kypsää ja mureaa.  Lisää sinappi ja kerma, tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, sokeria ja pippuria. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai rapeakuorisen leivän kanssa.

(HUOM. tästä reseptistä riittää kahdelle oikeasti nälkäiselle tai kolmelle maistelijalle.)

_________________








5 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje ja ruoka. Minä tykkään porsaanlihasta paljon ja yksi parhaimpia ruokia onkin läskisoosi eli sianlihakastike :) Teidän iltanne kuulosti ihanalta!

    VastaaPoista
  2. Erinomainen kuva :)

    VastaaPoista
  3. Tänään heilahtaa tämä sapuska kokeiluun, 5-vuotiaat kaksoset sekä 9 ja 11 vuotiaat pojankoltiaiset antavat arvostelun illemmalla...

    -Iskä

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?