YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
sunnuntai 1. joulukuuta 2013
KAHVIKIISSELI
Kahvikiisseli on kuin suomalainen versio pannacottasta. Liivatteen sijasta tässä vanhanajan versiossa kahvilla maustettu kerma suurustetaankin maissitärkkelyksellä. Jos arkena on tehty marjakiisseliä, on tämä varmaankin ollut pyhäaterian hienostunut huipentuma.
_______________
KAHVIKIISSELI vuodelta 1909
7 1/2 dl. kermaa
1 dl. jauhettua kahvia
1/2 - 1 dl. sokeria
1 dl. maissijauhoja
Kerma (6 dl.) ja kahvi keitetään muutama min., sitte kahvit siivilöidään pois. Sokeri sekoitetaan kermaan, joka suurustetaan jäljellä olevaan kermaan sekoitetulla maissijauhoilla. Kiisseli saa kiehua vähän aikaa ja kaadetaan maljaan jäähtymään.
_______________
KAHVIKIISSELI nykykielellä
5+1 dl (kevyt)kermaa
1 dl (tummapaahtoista) jauhettua kahvia
1/2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1/2 dl maissitärkkelystä (=maizena)
Mittaa kattilaan 5 dl kermaa ja 1 dl kahvia, kuumenna kiehumispisteeseen ja anna porista muutama minuutti. Siivilöi liemi. Sekoita sokeri ja maizena 1 desiin huoneenlämpöistä kermaa. Kaada maissijahoseos kahvinmakuiseen kermaan ja anna seoksen kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan, ja nosta jääkaappiin hyytymään.
________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuosta muistui lapsuus mieleen, miten hyvää kahvikiisseli oli, jälkiruuat olivat pääasiallisesti kiisseleitä.
VastaaPoistaKahvikiisselin ohella toinen vanha jälkiruokakiisseli on paahtokiisseli.
Mielenkiinnolla käyn vilkaisemassa täältä uusia herkkureseptejä, kiitos ja mukavaa joulun odotusta.
Kiitos itselles Anonyymi ja ihanaa joulunalusaikaa Sullekin :)
PoistaTämän voisi varmaan tehdä myös pikakahvijauheesta? Jäisi porisemis- ja siivilöintivaihe kokonaan pois ja herkku valmistuisi ehkä muutaman sekunnin aiemmin ;D Täytyypä kokeilla!
VastaaPoista