tiistai 10. joulukuuta 2013

PUNAJUURI- JA PIPARJUURISALAATTI


Ulkona on jo talvi. Pakkanen nipistelee poskia ja viima puhaltaa pipon läpi. Järki sanoo että ruokalistalla pitäisi olla jotain lämmintä; keittoa tai edes puuroa...mutta tekee vaan mieli kylmää kalaa.

Tämä vanhan ajan punajuurisalaatti tulee sopivasti apuun. Piparjuuri maustaa punajuuren "lämpimäksi", wasabityylisesti...sata vuotta vanha makuyhdistelmä loihtii muutamasta raaka-aineesta yllättävän modernin kokonaisuuden. Jing ja jang ovat täydessä harmoniassa, tätä voisi napostella "aina vielä vähän vaan lisää"...eikä sushisukupolvi jää edelleenkään kaipaamaan sitä lämmintä ruokaa...

Itse keitin punajuuret, mutta jos joulunalushässäkässä aika lopppuisi kesken voisi kokeilla lasipurkkiin säilöttyjä etikkapunajuuriakin, onhan ohjeen lopussa joka tapauksessa loraus etikkaa...
__________________

PUNAJUURI- JA PIPARJUURISALAATTI vuodelta 1909

2 dl. keitetyä hienonn. punajuurta
1 dl. raastettua piparjuurta
1/2 tl. suolaa
2-3 rkl. etikkaa
(1 rkl. hapanta kermaa)

Yllämainitut ainekset hämmennetään sekaisin ja salaatti tarjotaan liharuokien kera.

_________________

PUNAJUURI- JA PIPARJUURISALAATTI nykykielellä
= pikkujoulurosolli

2 dl keitettyjä, kuorittuja ja kuutioiksi leikattuja punajuuria
1 dl piparjuuriraastetta
ripaus suolaa
1 rkl väkiviinietikkaa
1 rkl smetanaa

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa graavilohen, kylmäsavulohen tai sushien lisukkeena.

_________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?