Porkkanavanukas tarkoittaa oikeastaan kotitekoista porkkanalaatikkoa. Nykykielinen resepti on "kultainen keskitie" kaikille joulukiireistä kärsiville. Omatekemä porkkanalaatikko on oikeaa juhlaruokaa, ja kaupan pakastelaatikko vain hyvä kakkonen. Valmis porkkanasose edustaa huoletonta nykyaikaa ja säästää kallisarvoista aikaa. Kukaan ei huomaa eroa; porkkanoiden kuorimisesta ja keittämisestä voi lintsata hyvällä omallatunnolla, sillä joulun alla vihanneshyllystä löytyy lisäaineetonta ja säilöntäaineetonta kotimaista porkkanasurvosta.
Porkkanalaatikko on ollut isoäidinkin mieleen, pistesaldo on täysi kymppi. Itsekin innostun tästä joka joulu ja mietin, miksi en tekisi laatikkoa ympäri vuoden...sitten se vaan unohtuu...ja on taas joulu ja laatikkotalkoot...
___________________
PORKKANAVANUKAS vuodelta 1909
1 1/2 dl. riisiryyniä
4 dl vettä
1/2 ltr. maitoa
1 rkl. voita
1/2 kg. porkkanoita
vettä
suolaa
1 rkl. mantelia
1 rkl. suolaa
1 rkl. fariinisokeria
2 munaa
2 rkl. survottuja korppuja
1 rkl. voita
Huuhdotut ryynit keitetään ensin vedessä, sitten maito lisätään vähitellen. Kun ryynit ovat pehmeitä, lisätään voi ja puuro kaadetaan jäähtymään. Huuhdotut porkkanat keitetään pehmeksi suolatussa vedessä, kuoritaan ja hienonnetaan raastimella. Porkkanasurvos, kuoritut hienonnetut mantelit, mausteet ja vatkatut munat sekoitetaan puuroon. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan, survotut korput ripotellaan pinnalle, ja voi pannaan pieninä palasina päälle. Vanukas paistetaan uunissa.
__________________
PORKKANAVANUKAS nykykielellä
5 dl maitoon keitettyä riisipuuroa
5 dl porkkanasosetta
pari nokaretta voita
1 rkl mantelijauhetta
1/2 rkl merisuolaa
1 rkl fariinisokeria
2 kananmunaa
2 rkl korppujauhoja
Keitä riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan, ja sekoita joukkoon voinokare.
Sekoita porkkanasoseeseen mantelijauhe, fariinisokeri, munat ja suola. Voitele uunivuoka, sekoita riisipuuro ja porkkanasose tasaiseksi massaksi. Kaada vanukas vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja (ja pilko voinokare pinnalle pienemmiksi paloiksi). Paista 200 asteisessa uunissa noin tunti.
__________________
Mietin mitä makuun vaikuttaa se että porkkanasose onkin tehty raaoista porkkanoista, niinkuin oletan kauppojen soseen olevan. Vanhoissa ohjeissa porkkanat on ensin keitetty. Täytyy jokatapauksessa kokeilla tuo fariinisokeri ja mantellijauhe, niitä en ole aiemmin laittanut. Kiitos taas ohjeesta!
VastaaPoistaOmpa kaunis asetelma.
VastaaPoista"Kiva keksintö tuo mantelijauhe...ja tosi kaunis kuva, sinulta!"
VastaaPoista"Voi mikä kuva, taas kerran. Olet minna uskomaton ideoija ja kuvaaja!"
VastaaPoistaMarja,Irja ja Maija kirjoittivat nämä ihanat kommentit blogin FB-seinälle, siirsin ne tänne jotta jäävät muistoksi...sitten taas ensi jouluna kun kaivetaan porkkanalaatikon ohjetta, kulkevat kommentit käsikädessä reseptin kanssa.
VastaaPoistaHalusin myös kiittää kommenteista muutenkin kuin pelkällä peukun nostamisella; Kiitos kauniista sanoista ja kannustuksesta, on niin kiva keksiä uusia hauskoja projekteja ja ideoita kun tiedän että joku näitä puuhasteluja seuraa... KIITOS ! ja ihanaa joulunodotusta kaikille !!!✰✰✰
Voikohan lanttulaatikon tehdä tällä samalla tyylillä? Lisää joulureseptejä, ovat herrrrkullisia! :-)
VastaaPoistaHei Anonyymi,
Poistatarkistin vanhasta kirjasta ja siellä sanotaaan lanttulaatikon kohdalla että "valmistetaan samoin kuin porkkanalaatikko, katso N:o 533". Eli kyllä voi, vaikken sitä itse olisi uskonutkaan ilman isoäidin kirjaa...
Kiitos, ja mukavaa joulunodotusta sulle ✫
Hyvää Joulua ja Innostusta blogille ensi vuodellekin! Vaikka harvoin kommentoin, katson kuitenkin kaikki "uudet" eväät ja luen reseptit. Kuva on taas aivan fantastinen! Kiitos! Pirjo
VastaaPoistaVoi Kiitos Pirjo,
Poistaon kiva kuulla, etteivät Anna Hildan koekeittiön kokeilut vain häviä bittiavaruuteen! Tämä on aika hauskaa hommaa, ja mitä enemmän reseptejä tulee, sitä haastavammaksi menee, kun yritän olla toistamatta itseäni, kuvissakin...
Kiitos kommentistasi ja herkullista jouluanaikaa Pirjo ✫
Siinä samassa ajassa, missä keittelee riisipuuron laatikkoa varten, keittää myös porkkanat ja saa teollisenmakuisen porkkanasoseen tilalta maistuvaa itsekeitettyä. Se on jotenkin kummallista, että niinkin yksinkertaiseen tuotteeseen kuin porkkana- ja lanttusose saadan jotenkin se teollinen maku.
VastaaPoistaMä en lintsaa porkkanoiden keittämisestä ja soseuttamisesta mutta riisipuuron keittämisestä kyllä! Aivan yhtä hyvää jos ei parempaa porkkanalaatikkoa tulee kun laittaa ohra- tai riisisuurimot suoraan kuuman porkkanasoseen sekaan, lisää maidon ja maustaa. Sitten vain uuniin 175 astetta ja puolitoista tuntia.
VastaaPoista-Mimmi