torstai 25. joulukuuta 2014

SILLIKAVIAARI


Anna Hildan joulupöydässä on takuuvarmasti herkuteltu sillikaviaarilla. Tai sitten uuden vuoden ensimmäisellä aamiaisella... Jokatapauksessa isoäiti on pisteyttänyt "sillisörsselin" 10+:ksi.

Taas yritin ylittää itseni ja maistella lapsuudeninhokki-silliä avoimin mielin... Ja voin vain sanoa, että kuka tykkää sillistä, tykkää takuuvarmasti tästäkin reseptistä. (Ja toisinpäin!) Sillin ystävää ei varmastikaan olisi haitannut kalan "ominaistuoksu", mikä jämähti sormenpäihin (ja kannettavan tietokoneen näppäimiin)... ja muistuttaa sillireseptistä varmasti vielä pitkään...
Astetta helpommalla pääsisi jos vaihtaisi kokonaisen sillin valmiiksi fileiksi... Kastiketta tein tuplamäärän... Tuhdimman soosin saisi paksusta smetanasta, silloin voisi jättää korppujauhot kokonaan pois ( ja kaviaari muuttuisi gluteenittomaksi)... Voisihan ohjeeseen lisätä maustekurkkua ja hapanta omenaakin... Mutta Anna Hildan mielestä sillikaviaari ylitti tällaisenaankin jo arvosteluasteikon, sen kunniaksi minäkin nyt tuoksahdan...Ja välipäivien parfyymini on "silli".


SILLIKAVIAARI vuodelta 1909

1 silli
2 kovaksi keitett. munaa
1/4 sipulia
1 rkl. etikkaa
3 rkl. kermaa
1 rkl. survottuja korppuja
1/2 tl. sinappia
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1 tl. sokeria

Liotettu silli perataan, nahka ja ruodot poistetaan, ja kala hienonnetaan. Siihen sekoitetaan kovaksi keitetyt, hienonnetut munat, raastettu sipuli sekä muut yllämainitut ainekset.

_________________________

SILLIKAVIAARI nykykielellä

2 sillifileetä (tai kokonainen ketytsuolattu silli, selkäranka ja irtoruodot poisrevittyinä)
1/2 (=n.60 g) keskikokoinen punasipuli
2 kovaksikeitettyä kananmunaa

kastike:
1/2 dl kuohukermaa tai smetanaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
1/4 tl valkopippuria myllystä
1 tl sokeria

koristeeksi tuoretta tilliä

Huuhtele ja valuta sillifileet. Kuori ja silppua sipuli ja kovaksikeitetyt munat. Sekoita kastike ja yhdistä kaikki ainekset. Anna sillikaviaarin maukujen tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Tarjoa joululimpun ja keitettyjen pottujen kanssa.

_________________________

3 kommenttia:

 1. Sillikaviaari on hurjan hyvää:) En ole sitä kyllä vuosiin syönyt mutta muistan että on hyvää.Ja nyt tekee sitä mieli!

  VastaaPoista
 2. Sillikaviaari on hurjan hyvää:) En ole sitä kyllä vuosiin syönyt mutta muistan että on hyvää.Ja nyt tekee sitä mieli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, kiva kuulla! Vaikken sua yhtään ymmärräkään!!!!! Sillistä siis joko tykkää tai sitten ei!

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?