tiistai 10. maaliskuuta 2015

JULIAANAN (JULIENNE-) KEITTO


Tämä keitto on varsinainen kasvisten ylistys, ja lämmittää lempeästi kolean kevätsään kohmettamat ulkoilijat. Kasvissyöjä vaihtaisi vanhan kirjan lihaliemen kasvisliemeksi... Ja kaikkiruokaiset saisivat astetta tuhdimman version lisäämällä kasvistikkujen sekaan vaikkapa peukalonpäänkokoisia broilerinjauhelihapullia. Pääroolissa tässä keitossa ovat kuitenkin värikkäät ja herkulliset kasvikset.

(Ai joo, ja sitten tunnustus; tikkuja olisin voinut leikellä ehkä vähän kurinalaisemmalla tyylillä... Niin olisi kuvassa ollut vähän silmänruokaakin...Virallinen gastronominen paloittelukoko JULIENNE:lle olisi 2x2x45 mm suikale... Ensin olisi pitänyt kantata juures, siis leikata kaarevat reunat pois, ja sitten suorakaiteesta pitäisi leikata 2 mm:n paksuisia viipaleita ja lopuksi vielä leikata viipaleet 2 mm:n paksuisiksi suikaleiksi... Mutten viitsinyt heittää mitään menemään, joten pilkoin kaikki vaan suurpiirteisesti rustiikki-tikuiksi. Makuun nämä "vähän sinnepäin leikatut juliennet" eivät onneksi vaikuttaneet.)

______________

JULIAANAN (JULIENNE-) KEITTO vuodelta 1909

2 ltr. hyvää lihalientä
1 porkkana
1 palsternakka
1/2 selleriä (pieni)
1 purjosipuli
2 rkl. voita
2 dl. silvottuja herneitä
1 salaatinkupu (pieni)
suolaa
hienonn. valkopippuria

Juurekset kaavitaan, huuhdotaan ja leikellään hienoiksi suikaleiksi, ja ruskeutetaan varovasti voissa. Kuuma lihaliemi, herneet ja huuhdottu, suikaleiksi leikattu salaatinkupu lisätään juureksiin, ja keitto saa senjälkeen vähän aikaa kiehua; sitte se maustetaan ja tarjotaan kuumana. Paitsi yllämainittuja saattaa käyttää keitossa myöskin muita juureksia ja vihanneksia.

_________________

JULIANNAN (JULIENNE-) KEITTO nykykielellä

2 l kasvis- kana- tai lihalientä
1 porkkana
1 palsternakka
kananmunankokoinen pala juuriselleriä
1 purjo
kananmunankokoinen pala fenkolia
1 rkl voita (tai rypsiöljyä)
suolaa
jauhettua valkopippuria

Kuori juurekset, pese purjo ja leikkaa kaikki tasakokoisiksi tikuiksi. Sulata voi kattilassa, kuullota kasvistikut, lisää lämmin liemi ja anna kiehua kunnes kasvikset kypsyvät ja pehmenevät (mutta älä ylikeitä). Mausta keitto suolalla ja valkopippurilla.

___________________


4 kommenttia:

 1. Tarkentava kysymys reseptiin liittyen: mikä on salaatinkupu ja miksi se on jätetty nykyaikaisesta versiosta pois?

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, sehän on vain salaatin kuperat lehdet, erikseen ei ole sanottu mistä salaatista on kyse, joten mikä vaan käy, lehtikaalista saisi kauniin tummanvihreän lisän keittoon...salaatti kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa, että pysyy rapsakkana...meillä ei ollut salaattia kaapissa, enkä viitsinyt sitä vartavasten ostaakaan, siksi jätin sen pois...

  VastaaPoista
 3. Silvotut herneet kiinnitti huomion, loppukesään ajateltu alunperin. Mietin omaa keittoani niin, että jospa ed päivänä laitan kuivattuja herneitä likoamaan. Viime kesän ruohosipuleita on pakastettuna ja kuivattuna, samoin nokkosia. Näitä laitan kaikkiin ruokiin. Purjoa en ostele kun on muutakin vihreää. Tavallista sipulia sitäkin enempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Anonyymi, vanhan kirjan ohjeet ovat varmasti tarkoitettu sesonkikeskeisiksi... nykyisin kaikkea saa tosin aina, ja jos ei muuten, niin marketin pakastealtaasta...tai omasta pakkasesta! Omakasvattamat on varmasti parasta!!!!!!!

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?