torstai 5. maaliskuuta 2015

SILAVOITU SELKÄLIHA


Kermaa, katajanmarjoja, pekonia, hellä lämpö ja pitkä kypsytys... Tällä ohjella saa mistä tahansa lihasta herkkua. Kahden tunnin haudutuksella liha on varmasti läpikypsää ja kolmen tunnin haudutuksen jälkeen sulaa se suussa.

Alkuperäisessä ohjeessa on kilon kokoinen pala selkälihaa, mutta minä ostin tarjouksesta valmiiksi pilkottua naudan palapaistia. Silavan vaihdoin pekoniksi ja käärin pekonisiivujen sisään 1-2 lihapalaa. Vanhassa ohjeessa käytettiin hapanta kermaa, siksi lisäsin kuohukermaan tilkan sitruunamehua... Kerman rakenne näytti välillä "juoksettuneelta"... johtui varmaan juuri siitä sitruunasta, tai sitten liian villistä kiehumisesta... Kolmessa tunnissa liemi kerkesi onneksi rauhoittua, ja näytti ihan sileältä siivilöinnin jälkeen... Ja se maku!!! Tuhdin talviruoan kaveriksi sopii kreikkalainen jyväpasta (riisin näköistä durumvehnästä valmistettuja pastajyviä). Muuta ei tarvita. (Eikä tämän jälkeen kyllä mitään muuta jaksaisi syödäkään!)


SILAVOITU SELKÄLIHA vuodelta 1909

1 kg. selkälihaa
100 g. silavaa
6 rkl. voita
1 rkl. suolaa
3 rkl. vehnäjauhoja
vettä
3 dl. hapanta kermaa
3 tl. katajanmarjoja

Liha, joka on riippunut muutamia päiviä, pestään kuumaan veten kastetulla lihapyyhkeellä ja silavoidaan hienoilla silavasuikaleilla. Kylmää voita sivellään ohuelti lihapalan joka puolelle. Sitte pala pyöritetään vehnäjauhoissa, joihin suola on sekoitettu, ja ruskeutetaaan padassa voijäännöksessä. Vähän kiehuvaa vettä ja kerma lisätään siihen vähitellen, survotut katajanmarjat pannaan sekaan, ja liha saa hiljalleen paistua kannen alla mureaksi.

Kastike siivilöidään ja tarjotaan paistin kera. Lihan saattaa silavoida myöskin herkkusienillä, mutta silloin ei sitä mausteta katajanmarjoilla.

_______________

SILAVOITU SELKÄLIHA nykykielellä
= pekoniin kääritty naudan palapaisti

500 g naudan palapaistia
170 g Amerikan pekonia
25 g huoneenlämpöistä voita
ripaus suolaa
2-4 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuumaa vettä
1 dl kuohukermaa
1 tl sitruunamehua
10 katajanmarjaa

Kieritä pekoniviipaleet 1-2 palapaistilihakuution ympärille, voitele nyytit kevyesti pehmeällä voilla ja pyörittele jauhoissa. Sulata ruokalusikallinen voita padassa, ruskista lihanyyttejä kuumalla pannulla  välillä käännellen, kunnes pinta on kauttaaltaan kauniin ruskea. Paina katajanmarjat kokkiveitsen lappeella litteiksi, ja lisää pataan. Sekoita sitruunamehu kermaan ja kaada pataan kuuma vesi ja huoneenlämpöinen sitruunakerma. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 2-3 tuntia, kunnes paistinlasta uppoaa lihanyyttiin kuin lämmin veitsi voihin. Nosta lihanyytit tarjoiluastiaan ja siivilöi kastike päälle.

________________Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?