maanantai 15. kesäkuuta 2015

MUHENNETUT MUNAT

LUOMUMUNAN KELTUAINEN VÄRJÄÄ KASTIKKEEN KAUNIIN KELTAISEKSI.
Isoäidin aikaan on keitettyjä munia syöty munankeltuaisella terästetyn laihan bechamelkastikkeen kanssa. Vähän ohut, mutta hyvä, perus valkokastike... Pyhäaamuna tähän voisi lisätä ripauksen muskottipähkinää ja koristeeksi ruohosipulia. Ei mitään elämääsuurempaa, mutta mukava vaihtoehto  keitetyille munille?!

_______________________

MUHENNETUT MUNAT vuodelta 1909

4 kov. keitettyä munaa
2 rkl. voita
1/2 rkl. vehnäjauhoja
2 dl. kermaa tahi maitoa
suolaa
hienonn. valkopippuria
(1 munankeltuainen)

Voi ja vehnäjauhota käristetään, kerma tahi maito lisätään; seoksen annetaan kiehua 5 min., maistetaan, ja vatkattu munankeltuainen sekoitetaan joukkoon. Kovaksi keitetyt munat leikataan lohkoiksi, asetetaan kulhoon ja seos kaadetaan päälle.

_________________________

MUHENNETUT MUNAT nykykielellä

2 keitettyä (luomu) munaa
(ruohosipulia koristeeksi)
1 rkl voita
1/2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa (tai täysmaitoa tai ruokakermaa)
ripaus suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
(ripaus muskottipähkinää)
1 luomu kananmunankeltuainen

Keitä kananmunat koviksi, liota kylmässä vedessä, kuori ja leikkaa lohkoiksi. (Silppua ruohosipuli).

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot sekaan ja kypsytä hetki (älä ruskista). Lämmitä kerma/maito/ruokakerma toisessa kattilassa ja vispaa voi-jauhoseokseen. (Kun sekoitettavat aineet ovat tasalämpöisiä, ei keitokseen muodostu paakkuja). Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia, nosta kattila liedeltä ja vatkaa sekaan munankeltuainen. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Tarjoa keitettyjen munien kanssa, koristele annos ruohosipulisilpulla.

_________________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?