keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

PERUNAKUORUKAT (-KROKETIT)


Edellispäivän muusi saa perunakuorukoista uuden mahdollisuuden. Ehkä juuri siksi tykästyin tähän reseptiin ja sen ideologiaan... Ei tästä mitään terveysruokaa kehity, mutta melkein tyhjästä nyhjästy iltapala viinilasillisen kaveriksi... Ja kuka estää sekoittamasta kuorukkamassaan; vaikkapa pekonia, savukalaa tai juustoraastetta...

___________________________

PERUNAKUORUKAT (-KROKETIT) vuodelta 1909

1 ltr. perunoita
vettä
suolaa
2 munankeltuaista
1/2 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
1/8 tl. hienonn. valkopippuria
voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
1 1/2 dl. survottuja korppuja
Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi, tahi survotaan hienoiksi joko perunanuijalla tahi kahvielilla. Vatkatut munankeltuaiset ja mausteet sekoitetaan perunasurvokseen. Tästä muodostetaan kahdella lusikalla pyöryköitä, jotka pyöritetään vähän vatkatuissa munanvalkuaisissa ja viimeksi survotuissa korpuissa. Ne keitetään ruskeiksi kuumassa keitinrasvassa ja nostetaan imupaperille valumaan.

________________________

PERUNAKUORUKAT (-KROKETIT) nykykielellä

5 dl perunamuusia
2 kananmuna
merisuolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1-2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Jos edellispäivältä ei ole jäänyt perunamuusia, aloita soseen valmistamisesta. Erottele keltuaiset valkuaisista ja sekoita keltuaiset jäähtyneeseen muusiin. Mausta sose suolalla (huom. jos käytät edellispäivän muusia, on se jo kertaalleen maustettu tarvittavalla suolamäärällä), sokerilla ja valkopippurilla. Pyöritä massasta palloja ( kuin tekisit lihapyöryköitä, tai kahden teelusikan avulla), kierittele pyörykät ensin munanvalkuaisissa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. Kuumenna öljy 180℃:ksi (kun leipäkuutio ruskistuu vajaassa minuutissa, on öljy sopivaa).Uppopaista kroketit kauniin ruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperille valumaan hetkeksi ennen tarjoamista. Jos teet kroketteja suuremmalle seurueelle, säilytä niitä paistamisen ajan 150℃ uunissa, etteivät kuorukat pääse jäähtymään. (Tai tee kroketit etukäteen ja lämmitä uudelleen 180℃ uunissa).

__________________________

2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?