perjantai 5. kesäkuuta 2015

RAPARPERISOSE


Voi tätä väriloistetta!
Lämpöaaltoa odotellessa päästään nauttimaan väriaallosta; voikukat muuttavat maiseman keltaiseksi, puut hehkuvat limetin vihreinä ja ilmassa leijuu hunajan tuoksu. Kausiherkku-raparperi on nyt parhaimmillaan; kiisselinä, soseena, piirakkana, mehuna... Sen kirpeän raikas maku on varma kesän merkki, satoi tai paistoi.

Kerroskiisseli kuuluu suomalaisten jälkiruokien parhaimmistoon. Maitokiisseli voittaa pannacotat ja blanc mangerit mennen tullen... Ellei koostumus ole riittävän täyteläinen, voithan aina vaihtaa osan maidosta kermaksi... Ulkomaalaisissa jälkiruokaklassikoissa kiinteys tehdään liivatteella, kun taas suomalaisessa perinneherkussa perunajauhoilla tai maissitärkkelyksellä. Pannacotta lohkeaa siksi kauniisti, ja kiisseli on luonteeltaan venyvämpää.

Tein japanilaiselle vieraalleni Suomi-Japani kerroskiisselin niin että lisäsin maitokiisselipohjaan vaniljaa sekä puuterimaista matcha-teejauhetta ja siivilöin raparperisoseen silkkisen sileäksi. Itse pidän kyllä raparperisattumista soseessa, mutta ulkomaalaiset yleensä vierastavat marjojen siemeniä ja raparperin kuituja. Soseesta saisi kiisseliä saostamalla sitä perunajauhoilla samaan tapaan kuin maitokiisselinkin, mutta kuppeihin valmistettu kerta-annos pysyy kasassa ilman pottujauhojakin. Hyvä matcha ei minun mielestäni kaipaa sokeria lisäkseen, mutta maista itse, ja jos siltä tuntuu, lisää  matchakiisseliin vähän tomusokeria...Sitten vaan syötävät koristeet pinnalle: pikkuriikkisiä koivunlehtiä ja vanilja-aromisia orvokkeja. Huippu-yhdistelmä, vaikka itse sanonkin!


RAPARPERISOSE vuodelta 1909

2 kg. raparperia
3/4-1 kg. sokeria

Raparperi kuoritaan ja leikataan senttimetrin pituisiksi palasiksi, jotka sekoitetaan sokeriin ja keitetään hiljalleen 1/2-1 tunti, koko ajan hyvin hämmentäen. Sose kaadetaan kuumana purkkeihin, saa jäähtyä ja paperi sidotaan päälle.

_________________

nykykielinen KERROSKIISSELI MATCHA-MAIDOSTA JA RAPARPERISTA

500 g raparperia, mieluiten punakuorista
100 g (n. 1 dl) sokeria

5 dl maitoa (punaista)
1 vaniljatanko
vähintään 1/2 dl laadukasta matchajauhetta (tai oman maun mukaan)
reilu 2 rkl perunajauhoja (tai 3 rkl maizenaa)

Pese ja pilko raparperi (jos haluat kauniin värin, älä kuori). Mittaa sokeri raparperipalojen sekaan ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes palat soseutuvat. Siivilöi keitos ja siirrä sivuun jäähtymään.

Mittaa maito kattilaan, kuumenna kiehumispisteeseen. Halkaise vaniljatanko ja raaputa veitsenkärjellä siemeniä maidon sekaan, vatkaa matchateejauhe maidon sekaan. Sekoita perunajauhot kylmään maitotilkkaan ja kaada kuumaan matchamaitoon, anna keitoksen pulpahtaa kerran, mutta älä enää keitä. Kaada matchakiisseli jälkiruokakulhon pohjalle (tai jos otat sen piknikille mukaan -> hillopurkin pohjalle), anna jäähtyä puoli tuntia ja lusikoi raparperisose päälle. Koristele pienillä koivunlehdillä ja niittyorvokinkukilla juuri ennen tarjoamista.

_________________





2 kommenttia:

  1. Onpa hauska innovaatio tuo matchan lisääminen maitokiisseliin! Se antoi varmasti hyvän pohjan sekä maun että värin puolesta. En kuvasta ensin edes huomannut että raparperikerroksen alla oli myös tuo vaalenvihreä kerros!

    Vaan mitä ovat vanilja-aromiset orvokit? Onko se perusvivahde orvokin maussa? En ole itse koskaan maistanut!

    VastaaPoista
  2. Hei viv, kiitos viestistäsi, mikä tulikin jo perille viime kuussa... Matcha-raparperikiisseli oli julkaistuna väärän päivämäärän kohdalla hetken ja olit juuri samaan aikaan linjoilla...siksi se hävisi ja ilmestyi vasta 5.6. takaisin...jos ihmettelit.

    Ja juu, keto-orvokki maistuu vaniljalle. Sen lisäksi että ovat kauniita, ovat siis ihan oikeasti tosi hyviä. (Ehkä isommatkin orvokit maistuvat jollekin, mutten suosittele edes kokeilemaan, kukkien kasvatuksessa kun käytetään kaiken maailman lannotteita, mitä ei kannata suuhunsa laittaa...)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?