sunnuntai 15. marraskuuta 2015

KAAPRISKASTIKE


Kaaapriskastikkeessa on hyvät raaka-aineet. Omatekemä kalaliemi on tämän kastikkeen selkäranka. Kaupan kalaliemivalmisteen (fondi, liemikuutio, tai liemijauhe) aromivahvenne- lemahdus pilaisi koko kastikkeen, enkä itse lähtisi edes kokeilemaan "vähän sinnepäin reseptiä".

 5 dl lientä on kuitenkin jo liikaa, ja tekee kastikkeesta litkua... Sen takia nykykielisen ohjeen kalaliemen määrä on puolitettu.

______________________

KAAPRISKASTIKE vuodelta 1909

2 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. kala- tahi lihalientä
2 rkl. kaaprista
2 tl. sitruunan mehua tahi etikkaa
2 tl. sokeria
suolaa
munankeltuainen
1/2 dl. kermaa

Voi ja jauhot käristetään, kiehuva kala- tahi lihaliemi kaadetaan vähitellen sekaan; kaapris lisätään ja kastike saa kiehua 10 min. Maustetaan sitruunan mehulla tahi etikalla, sokerilla ja suolalla; viimeksi se suurustetaan vatkatula munankeltuaisella ja kermalla.

___________________

KAAPRISKASTIKE nykykielellä

2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl kalalientä
2 rkl. pieniä kapriksia
2 tl. sitruunamehua
1 tl sokeria
merisuolaa
kananmunankeltuainen
1/2 dl kermaa

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle ja kypsytä hetki. Kuumenna kalaliemi ja vispaa pienissä erissä voi-jauhoseokseen. Lisää kastikepohjaan kaprikset ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Mausta sitruunanmehulla, sokerilla ja suolalla. (Ole suolan kanssa varovainen; kaprikset ovat suolaisia ja kalaliemessäkin saattaa olla suolaa). Vatkaa keltuainen ja kerma sekaisin, nosta kattila hellalta ja yhdistä kastike keltuaiskermaan. Älä enää keitä, mutta anna kastikkeen kiinteytyä jälkilämmöllä, koko ajan sekoittaen. Tarkista maku.

___________________

_________________Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?