keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

MAITOKASTIKE


Nyt niitä saa taas!
Nokkosia siis; terhakkaan vihreitä ja aromirikkaita... Kaiken lisäksi huipputerveellisiä.
"Huuhtelu, ryöppäys (2 minuutin pikakeittäminen), uusi huuhtelu jääkylmän veden alla (säilyttää värin), veden puristelu pois ja silppuaminen", ei sen kummempaa, ja suomalainen superfood on käyttövalmis. Eikä haittaa ollenkaan, vaikkei aurinko paistakaan. Nokkosten keruu pitäisi ajoittaakin pilviselle päivälle, sillä aurikoisella säällä nokkonen käyttää nitraattia ja pitisuudet ovat silloin huipussaan.

Ai niin, mutta päivän reseptihän olikin maitokastike.
Jos olet joskus tenhyt bechamel- eli maito- eli valkokastiketta, ja lopputulos on jäänyt kokkareiseksi, kanattaa kokeilla tätä isoäidin vinkkiä. Kun maidon lämmittää kiehuvaksi, tulee kastikkeesta kauniin sileä.

Jauhot kypsyvät kahdessa erässä; ensin voin kanssa ja sitten valmiissa kastikkeessa loppuhaudutuksen aikana. Lämmön kanssa pitää olla varuillaan, etteivät jauhot pääse ruskistumaan, eikä herkkä maito pala pohjaan.

Isoäidin kirjassa maitokastiketta suositellaan verivanukkaan, kalan ja kovaksikeitettyjen munien kaveriksi. Minä johdatan meidät nyt takaisin nokkospuskaan; teen kastikkeesta tavallista paksumpaa ja lisään sekaan ryöpättyjä nokkosia. Yläkuvan annoksen höystän ruisleivällä, ohuilla  hopeasipulisiivuilla ja maustekurkulla... Loppukastikkeesta teen ketävmoussakan.


MAITOKASTIKE vuodelta 1909

3 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
1/3 ltr. maitoa (Anna Hilda korjannut määrän 1/2:ksi)
suolaa

Kaksi ruokalusikallista voita ja jauhot käristetään; kiehuva maito lisätään vähitellen, ja kastike saa kiehua 10 min. Se maustetaan suolalla ja loput voista sekoitetaan joukkoon.

_______________________

MAITOKASTIKE nykykielellä
=BÉCHAMELkastike

5 dl täysmaitoa
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
merisuolaa
jauhettua valkopippuria
jauhettua muskottia

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Kypsennä seosta hetki, koko ajan sekoittaen, lisää sitten kuuma maito pienissä erissä. Vatkaa seos tasaiseksi ja jatka maidon lisäämistä, kunnes kaikki maito on käytetty.  Hauduta 10 minuuttia ja mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja ripauksella muskottia. Maista, jos kastike maistuu vielä jauhoille, jatka hauduttamista. (Jos käytät kastikkeen moussakaan, tai kukkakaalin kuorrutteeksi, lisää tässä vaiheessa munankeltuainen ja juustoraaste ja/tai ryöpätty nokkonen).

________________________
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?