tiistai 5. huhtikuuta 2016

MUHENNETUT MAKAROONIT

LASTEN (JA LASTENMIELISTEN) KESTOSUOSIKKI MAC'N'CHEESE-MUHENNETUT MAKAROONIT.
Olet varmasti joskus maistanut amerikkalaisten arkiherkkua, sitä, mitä löytyy joka ikisen deli-kioskin take-away-valikoimasta? Tosin valtameren takana juusto on oranssia cheddaria tai kellertävää sulate-Velveetaa. Jos väriä ei lasketa, on amerikkalainen Mac'n'Cheese muhennettujen makaroonien identtinen kaksonen.

Ensin makaroonit keitetään aldenteiksi, sitten tehdään rasvasta ja jauhoista ROUX, valkokastikkeen peruspohja. Lopuksi sekaan vatkataan kuumennettu maito. Viimeisen silauksen antaa juustoraaste, se  tekee kastikkeesta ihanan venyvää ja täyteläistä.


Isoäidin ohjeessa oli juustoa vain nimeksi. Amerikanherkkuun tottunut tyttärentytär lisäsi raastetta periaatteella; "Sitä nyt ei yksinkertaisesti voi olla liikaa". Mikään kevytjuusto tähän ei sovi, ne kun muuttuvat sulasessaan ikävän "muovimaisiksi". Kannattaa valita oman suun mukainen, parhaista paras: Gruyere, parmigiano reggiano, musta koskenlaskija, pitkään kypsytetty cheddar...

_____________________

MUHENNETUT MAKAROONIT vuodelta 1909

250 g makaroonia
vettä
suolaa
2 rkl. voita
1/2 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. maitoa
2 tl. suolaa
1-2 tl. sokeria
hienonn. muskottia
1 rkl. raastettua juustoa

Makaroonit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään melkein pehmeiksi suolatussa vedessä; sitte vesi siivilöidään pois. Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään vähitelleen, makaroonit pannaan sekaan, muhennos saa kiehua väjän aikaa ma maustetaan.
_____________________

MUHENNETUT MAKAROONIT nykykielellä
= mac and cheese

250 g makaroonia
5 dl täysmaitoa
merisuolaa
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
jauhettua muskottipähkinää
jauhettua valkopippuria
1-2 dl juustoraastetta

Keitä makaroonit suolatussa vedessä aldenteiksi, valuta vesi pois. Kuumenna maito kiehuvaksi. Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää sekaan vehnäjauhot. Anna jauhojen imeä rasva itseensä, ja kypsytä seosta hetki. Pidä lämpö kuitenkin niin maltillisena, ettei seos pääse ruskistumaan. Lisää kuuma maito kattilaan, koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta ainakin 10 minuuttia, maista, ettei vehnäjauhon maku tule enää läpi. Jos maistat jauhon, jatka hauduttamista miedolla lämmöllä. mausta suolalla, valkopippurilla ja muskotilla. Sekoita juustoraaste kastikkeeseen ja pidä liedellä, kunnes juusto sulaa venyväksi. Kaada kuuma kastike makaroonien sekaan ja kääntele muhennosta niin että kastike löytää jokaisen makaroonin.
_____________________





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?