tiistai 20. joulukuuta 2016

MANTELIVUORET

"VALKOINEN JOULU - AINAKIN JÄLKIRUOKALAUTASELLA"
Rapeaa marenkia, täyteläistä mantelia, pehmeää kermavaahtoa ja paahteisia kastanjoita; niistä on tämän joulun nimikkoleivos tehty. Maistuuhan marenki muutenkin, mutta nämä mantelivuoret oikein vaatimalla vaativat huipuilleen kastanjakiviä ja tomusokerilunta!

Lainasin idean MONT BLANC-leivoksesta. En kuitenkaan käyttänyt marketin hillohyllyltä löytyvää kastanjatahnaa, vaan paahdoin ja keitin tahnan itse. Jätin kastanjoihin tarkoituksella vähän purutuntumaa, ja aidon kivikon näköä.


MANTELIVUORET vuodelta 1909

3 munanvalkuaista
200 gr. sokeria
200 gr. suikaleiksi leikattuja mantelia

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja atkaamista jatketaan vielä noin 15. min. Sitten seulotaan hienoimpia sokerijauhoja varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.

__________________________

MANTELIVUORET nykykielellä

3 luomumunanvalkuaista
ripaus suolaa
1/2 tl maissitärkkelystä (maizenaa)
tomusokeria oman maun mukaan
1/2 dl mantelilastuja

koristeeksi:
kermavaahtoa, kastanjatahnaa, kastanjan palasia ja tomusokeria

Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi, lisää maizena ja sokeri pienissä erissä. Kääntele mantelilastut varovasti sekaan. Nosta marenkivuoria leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista niitä 100℃ uunissa pari tuntia. Koristele jäähtyneet marengit kastanjatahnalla, kermavaahdolla ja tomusokerilla.

KASTANJATAHNA
100 g kastanjapähkinöitä
70 g sokeria
200 g (n. 2 dl) vettä
halkaistu vaniljatanko

Tee tervävällä veitsellä kastanjoiden kylkiin viillot (jos käännät pähkinän tasaisen reunan alaspäin, pysyy kastanja parhaiten paikoillaan... Tai jos olet oikein taitava, tee risti suippoon päätyyn). Paahda kastanjoita 200℃ uunissa puolisen tuntia. Paina ison veitsen lappeella, pähkinä kerrallaan, kuin litistäisit valkosipulinkynttä, ja kuori kastanjat. Poista myös ohut välikalvo.

Keitä kastanjoita vaniljatangolla maustetussa sokerivedessä, kannen alla, puoli tuntia. Siivilöi liemi talteen, nosta kastanjat blenderin kulhoon ja aja tahnaksi. Lisää keitinlientä sen mukaan, minkä paksuista, ja kuinka makeaa tahnaa haluat.

__________________________





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?