sunnuntai 25. joulukuuta 2016

PIISPAN KAKKU 


Kuivakakku ja kardemumma kuuluvat yhteen... Varsinkin jouluna. Isoäitikin on antanut niille täydet kymmenen pistettä.


2000-luvulle päivitetty versio sai vielä vähän lisäväriä ja -makua puolukoista ja sokerikuorrutteesta... Ja niinpä piispan kakusta tuli, kuin vahingossa, tämän joulun kahvipöydän kuningatar.


Makeaa ja mausteista herkuttelujoulua meille kaikille!



PIISPAN KAKKU vuodelta 1909

5 munaa
250 gr. sokeria
100 gr. sulattua voita
4 rkl. kermaa
1 tl. hienonn. kardemummaa
1 dl. korintteja
250 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; pesty, sulattu ja hierottu voi, kerma, kardemumma, huuhdotut ja kuivatut korintit ja vehnäjauhot lisätään; viimeksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuiolla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä.

________________________

PIISPAN KAKKU nykykielellä

2 luomumunaa
120 g sokeria
50 g voisulaa
loraus kuohukermaa (luomu)
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 dl vaaleita rusinoita
120 g vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset voita kakkuvuoan voiteluun, korppujauhoja vuoan jauhottamiseen,
mandariinimehua ja tomusokeria kakun kuorrutukseen, sekä pakastepuolukoita ja sokeria koristeluun

Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa keltuaiset sokerin kanssa tahnaksi. Vatkaa keltuaisseokseen  voisula, kerma, kardemumma, rusinat ja jauhot. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele varovasti keltusisvaahdon sekaan. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista piispan kakkua 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes kakun keskelle painettuun bambutikkuun ei jää enää taikinaa.

Purista mandariinista mehua, siivilöi se ja sekoita tomusokerin kanssa tahnaksi. Koristele jäähtynyt kakku sokerikuorrutteella. Pyörittele puolukat sokerissa ja koristele kakku "huurteisilla" marjoilla.

_________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?