maanantai 20. maaliskuuta 2017

AHVENKEITTO

VIIKONLOPPUPILKKIJÄ VOI JÄTTÄÄ MAANANTAIN KAUPPAREISSUN VÄLIIN.
Tällaista kalasoppaa on varmaankin tehty isoäidin aikaan "rantakala"-tyylisesti, suuressa padassa. Perunat on keitetty kokonaisina, kalat ja sipulit sitten lopuksi lisätty päälle.


Nykykielinen, pilkkijän ahvensoppa, on pikkuriikkinen vanhanajan mittakaavassa, mutta maku sentään on tallella. Ahvenen hienostunutta aromia en menisi laimentamaan vedellä, siksi keitin ruodoista ja päistä, ensitöikseni, liemen. Kunnon kalaliemi antaa keitolle sopivasti ryhtiä.


AHVENKEITTO vuodelta 1909

1 ltr. perunoita
2 1/2 ltr. vettä
suolaa
1 1/2 kg. ahvenia
1 sipuli
6 maustepippurihernettä
hapanleipä-voileipä
1 rkl. hienonn. ruohosipulia
1 rkl. hienonn. persiljaa

Perunat kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi. Peratut, huuhdotut kalat ladotaan perunain päälle, sitte lisätään muut yllä mainitut ainekset. Keitto saa kiehua hiljasella tulella kannen alla, kunnes perunat ja kalat ovat pehmeät. Leipäviipale otetaan pois, ja keitto on valmista. Siika- turska-, ja simppukeitto valmistetaan samalla tavalla.

_________________

AHVENKEITTO nykykielellä

3 ahventa
3-5 perunaa
1 laakerinlehti
2 persiljanvartta
4 maustepippuria
1 sipuli
ruisleipäviipale
normaalisuolaista suomalaista voita
merisuolaa
loraus extra virgin oliiviöljyä
1 rkl ruohosipulisilppua
1 rkl persiljasilppua

Perkaa ja fileoi ahvenet. Kuori perunat, kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Keitä kalojen päistä ja pyrstöistä liemi. (Laita kylmää vettä kalapalojen päälle, lisää 2 maustepippuria, laakerinlehti, 2 persiljan vartta ja sipulin uloin kerros.) Siivilöi liemi.

Keitä perunat kalaliemessä "aldenteiksi", lisää ahvenet, sipulirenkaat, 2 maustepippuria ja voilla voideltu ruisleipäviipale. Mausta suolalla, ja hauduta niin kauan, että kalat, sipulit ja perunat kypsyvät. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista leipäpala, ripottele päälle persiljaa ja ruohosipulia, ja lorauta sekaan tilkka oliiviöljyä.

_____________________


1 kommentti:

  1. ilmeeni kun sain ahvenen piikistä sormeen jo fileointi vaiheessa ja paskat tästä mitään tullu.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?