sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

MUHENNETUT AHVENET

62º25'03"N, 025º59'49"E
Muistatkos tuon Suomi Finland 100 -logon?
Tässä tulee nyt ensimmäinen "RAKKAUDESTA SUOMALAISEEN RUOKAAN" -sarjan matkajuttu. Vierailen  teidän ehdottamilla kuvauspaikoilla, ja ikuistan historiallisen, tai muuten vaan supisuomalaisen kohteen... Teemaan sopiva resepti tulee tarinan lopussa, kaupanpäälliseksi.

 "SUOMEN LAAJIN,  JA KOKO FENNOSKANDIAN SUURIN KALLIOMAALAUSSEINÄMÄ LÖYTYY LAUKAASTA"
Ensimmäinen, luonnonkaunis kohde löytyy Laukaasta, Keski-Suomesta. Sarakallioilla on käyty jo kauan ennen meitäkin... Vanhimmat kalliomaalaukset ovat ajalta 3400-3200 eKr. Punaiset hirvet, veneet ja tikku-ukot on maalattu pystysuoraan kallioseinään veneestä. Korkealla sijaitsevista kuvioista saa samalla käsityksen, kuinka paljon järven pinta on laskenut.


Kesällä kallioita ihastellaan veneestä, talvisin paikalle pääsee jäätietä pitkin. Ruokabloggarin iloksi varhaiskampakeraamisen ajan aarteet eivät jääkään retkipäivän ainoaksi "saaliiksi". Tiesitkö, että vaihtotalous elää ja kukoistaa Laukaassa? Totta se on! Jos puheliaalle pilkkijälle tarjoaa pullaa ja kuumaa kaakaota, saa tilalle Saraveden sätkiviä ahvenia.


Muhennetut ahvenet edustavat hiihtopäivän helpoimpia herkkuja. Ohjetta voisi muokata mielin määrin, mutta pidättelin halujani ja pysyttelin vanhan ohjeeen raaka-aineissa... Melko kurinalaisesti.


No; luomu sitruunamehua ja oliiviöljyä käytin viimeistelyyn... Mutten silpunnut valkosipulia sekaan, enkä lorauttanut yhtään kermaa, sherrystä nyt puhumattakaan...MUHENNETUT AHVENET vuodelta 1909

2 kg. ahvenia
5 rkl. voita
4 rkl. vehnäjauhoja
1 1/2 rkl. suolaa
4 rkl. hienonn. persiljaa
4 rkl. hienonn. ruohosipulia
1 rkl. hienonn. dilliä
6 dl. vettä

Kalat suomustetaan, perataan ja huuhdotaan. Mäti huuhdotaan, suolataan ja pannaan kalaan takasin. Kalat asetellaan voideltuun kasariin, kerroksittain; voita, vehäjauhoja, suolaa, persiljaa, ruohosipulia ja dilliä pannaan kerroksien väliin. Vesi kaadetaan viimeksi päälle, ja kalat saavat hiljalleen kiehua noin 15-20 min. tiiviin kannen alla. Senjälkeen nostetaan ne vadille, ja kastike kaadetaan kalojen päälle.


MUHENNETUT AHVENET nykykielellä

4 ahventa
3 rkl normaalisuolaista, kotimaista voita
1 ruukkuruohosipuli
1 ruukkutilli
1 ruukkupersilja
suolaa
valkopippuria
1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä

tarjoiluun: sitruunalohkoja, sormisuolaa, extra virgin oliiviöljyä ja keitettyjä puikula perunoita

Leikkaa ahvenien selkäevät pois. Suomusta ja perkaa kalat. Huuhtele ahvenet ja taputtele talouspaperilla kuiviksi.

Voitele uunivuoka. Hienonna ruohosipuli, tilli ja persilja. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. Sekoita jauhot veteen. Peitä vuoan pohja puolella viherseoksesta, lado kalat päälle ja ripottele loput viherseoksesta. Laita voinokareita pinnalle ja kaada jauho-vesiseos sekaan. Paista 200℃ uunissa puolisen tuntia.

Nosta ahvenet tarjoiluastiaan, lusikoi kastike päälle tai toiseen kulhoon. Viimeistele sormisuolalla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä.
________________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?