perjantai 10. maaliskuuta 2017

LOHIPIIRAKKA/2


Piknik kausi alkaa nyt tästä!
Samalla käynnistyy ISOÄIDIN EVÄSRETKET -niminen, ulkona syömisen aikakausi...
Heippa vaan tuhdit talviruoat, nähdään taas syksyllä.


Lampaantaljalla loikoileva auringonpalvoja valitsee eväänsä ajatuksella. Kuumaan kasvisliemeen sekoitettu misokeitto tuo sisäistä lämmikettä... Mehevä lohipiiras näyttää vaatimattomalta, mutta käy kokonaisesta lounaasta. Jos kalan maku kyllästyttää, voi sen vaihtaa jauhelihaksi, kanaksi tai vaikkapa vuohenjuustoksi.

"HIIHTOLOMA-RANTALOMA"
LOHIPIIRAKKA vuodelta 1909

pohja:
3 dl. hyvää kermaa
1 tl. leivinpulveria
6 1/2 dl. vehnäjauhoja
voita, puolet taikinan painosta

täyte:
2 dl. riisiryynejä
vettä
suolaa
300-400 gr. suolatt. lohta
8 kovaksi keitettyä munaa

Leivinpulveri ja vehnäjauhot sekoitetaan vatkattuun kermaa. Taikina punnitaan, ja puolet sen painosta otetaan voita, joka veivataan taikinan joukkoon.

Riisiryynit huuhdotaan ensin kylmässä, sitten lämpimässä vedessä ja keitetään paljossa vähän suolatussa vedessä. Kun ne ovat pehmeät, kaadetaan ne lävikköön ja valellaan kylmällä vedellä. Jos lohi on liian suolaista, liotetaan se maidossa ja leikataan sitten viipaleiksi.

Voitaikina jaetaan kahteen eri suuruiseen osaan. Molemmat osat kaulitaan noin 1/2 sm. paksuisiksi, neliskulmaisiksi levyiksi. Suurempi levy asetetaan pellille, keitetyt riisiryynit levitetään päälle, sitte viipaleiksi leikattu lohi sekä pieniä voipalasia sinne  tänne, kovaksi keitetyt munat viimeiseksi.

Joka puolelle jätetään noin 3 sm. leveä reuna, pienempi levy asetetaan täytteen päälle, reunat sivellään vedellä, käännetään kannen yli, painellaan kiinni ja poimutetaan. Ylijääneitä taikinakaistaleita voi käyttää piirakan koristamiseen.

Paistetaan kuumassa uunissa.

________________________

LOHIPIIRAKKA nykykielellä

pohja:
1 1/2 dl luomu kuohukermaa
1/4 tl ruokasoodaa
3 1/2 dl luomu vehnäjauhoja
130 g normaalisuolaista suomalaista voita

täyte:
2 kovaksikeitettyä luomu munaa
1 dl tillisilppua
100 g lämminsavulohta (tai pilkottua graavi/kylmäsavulohta)
1 1/2 dl keitettyä riisiä (edellispäivän valmis lisukeriisi tai risottokin käy)
mustapippuria myllystä

lisäksi tarvitset kananmunan piiraiden voiteluun (ei välttämätön, mutta antaa kauniin pinnan)

Tee pohja:
Yhdistä sooda jauhoihin ja vatkaa sekaan kerma. Punnitse taikina ja ota puolen painon verran (n. 130 g) voita. Vaivaa voi taikinaan ja nosta jääkaappiin hetkeksi jäähylle.

Tee täyte:
Kuori ja hienonna munat. Yhdistä kaikki täyteainekset kulhossa, sekoita kunnolla ja mausta pippurilla.

Kauli taikina levyksi, painele ympyröitä pyöreällä muotilla (tai juomalasin reunalla). Levitä taikinapyörylöiden päälle ruokalusikallinen täytettä. Taita pohja kahtia täytteen yli ja paina reunat kiinni haarukalla. Jatka, kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty.

Vatkaa munan rakenne rikki, voitele piirakat ja paista 200℃ uunissa puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

______________________





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?