sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

MÄMMI/2

"MÄMMIN PYHÄPUKU"
Mämmi on yleensä ronski läjäys kulhon pohjalla. Tummanpuhuva kökkäre... Kuin autio saari, maitomeren keskellä.

Mutta voihan mämmin pukea juhlapöytäänkin sopivaksi. Kaunis pikari, pannacotta ja appelsiini tekevät pääsiäisherkusta ihan salonkikelpoisen jälkiruoan?!

_____________________

MÄMMI vuodelta 1909

5 ltr. vettä
1 kg. maltaita
1 1/2 kg. ruisjauhoja
1/2 tl. suolaa
6 rkl. hienonn. pomeranssin kuoria

Neljäsosa maltaista ynnä vähän ruisjauhoja sekoitetaan 1 litraan lämmintä vettä. Pinnalle sirotellaan paksu kerros maltaita ja ruisjauhoja. Pata peitetään hyvin ja jätetään lämpimään paikkaan seisomaan noin 1 tunniksi. Nyt hämmennetään padassa jauhot ja vesi sekaisin, ja uutta poreilevaa vettä lisätään. Maltaita ja jauhoja sirotellaan päälle, pata peitetään, ja seos jätetään taas imeltymään noin 1 tunniksi. Täten jatketaan, kunnes koko vesimäärä ja maltaat ovat joukkoon sekoitetut. Viimeisiin lisäyksiin on käytettävä kiehuvaa vettä. Jauhoja on sekoitettava niin paljon, että mämmi käy kohtalaisen sakeaksi, mausteet lisätään, ja mämmi keitetään vähän aikaa. Se vatkataan kunnes jäähtyy, kaadetaan tuohisiin ja paistetaan uunissa noin 3 tuntia. Tarjotaan kylmänä kerman ja sokerin kera.

____________________

MÄMMI nykykielellä

2 1/2 l vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1 1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
lisäksi tarvitset uunin kestäviä vuokia ja siirappivettä pinnan voiteluun

Kuumenna 1 l vettä poreilevaksi (n. 60 asteiseksi, älä anna kiehua). Sekoita veteen 100 g (n. 1 1/2 dl) maltaita ja 150 g (n. 3 dl) ruisjauhoja. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna puuron imeltyä 50 asteisessa uunissa tunnin ajan.

Sekoita pinnan jauhokerros mämmipuuroon ja lisää 5 dl poreilevaa vettä, 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita, ja levitä uusi jauhokerros pinnalle. Sulje kansi ja nosta katytila uuniin. Jälleen tunnin kuluttua sekoita puuro ja lisää vettä, maltaita jauhoja ja uusi kerros pinnalle. Jatka samaan tyyliin, kunnes kaikki jauhot, maltaat ja vedet on käytetty.

Keitä mämmiä miedolla lämöllä 15 minuuttia, herkeämättä hämmentäen, ettei seos vaan pala pohjaan. Lisää hämmentäessä suola, siirappi ja pomeransiinkuori. Tarkista maku maistamalla, lisää tarvittaessa siirappia ja pomeranssinkuorta.

Kaada jäähtynyt seos vuokiin, täytä vuoat vain 2/3. Voitele mämmin pinta siirappivedellä (1/2 dl siirappia + 1 dk vettä. Tämä estää kuoren kovettumisen). Paista 130 asteisessa uunissa kolmisen tuntia.

Säilytä mämmi jääkaapissa ja tarjoa sokerin ja kerman kanssa.
Mämmi on parhaimmillaan viiden päivän kuluttua paistamisesta.

_____________________

JUHLAPÖYDÄN JÄLKKÄRIMÄMMI
=MÄMMI-APPELSIINI PANNACOTTA (5 annosta)

1 liivatelehti
2 dl luomu kuohukermaa
1-2 tl sokeria (tai oman maun mukaan)
1 vaniljatanko
1 luomuappelsiinin hienoksi raastettu kuori
10 rkl valmista mämmiä

Liota liivatetta kylmässä vedessä, kunnes levy pehmenee. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja lisää appelsiinin kuoriraaste. Puristele liivatteesta vesi pois ja anna sulaa kerman sekaan, sekoita pohjia myöten.

Lusikoi jälkiruokapikareihin 2 rkl mämmiä/annos, jaa pannacotta-massa viiteen osaan ja kaada mämmipohjien päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään. Vuole appelsiinin kuorta koristeeksi juuri ennen tarjoamista.

______________________

2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?