maanantai 1. toukokuuta 2017

KYLMÄ VIINIKASTI (VINKALLSKÅL)


KUN KUOHUVIINIKIINTIÖ ON TÄYSI, SAA VIINIKASTISTA RAIKKAAN VAIHTOEHDON.

Tämä resepti, ja sen nykykielinen mutaatio kertoo vappuperinteistä aika paljon... Tai ainakin juomaperinteistä. Nestemäärät ovat vaihtaneet osia; ennen vanhaan vettä jatkettiin viinillä, nykyisin viiniä vedellä. Nykykielisessä ohjeessa viiniä on jo sen verran, ettei sokeria tarvitse lisätä lainkaan.

Maailmalla tämän tyyliset raikkaat spritzerit, ja wine coolerit ovat aurinkoisten terassien kestosuosikkeja.

Vappubrunssille?

_____________________


KYLMÄ VIINIKASTI (VINKALLSKÅL) vuodelta 1909

1 1/4 ltr. raitista lähdevettä
4 dl. viiniä
1 sitruuna
1 1/2 dl. sokeria
jäitä

Sitruuna kuoritaan, valkoinen osa kuoresta leikataan pois, hedelmä leikataan viipaleiksi, ja siemenet poistetaan. Vesi, viini, sitruunan viipaleet ja keltainen kuoren osa sekoitetaan. Mehukastin jäähdyttämiseksi pannaan vähän jäitä sekaan.

______________________

KYLMÄ VIINIKASTI (VINKALLSKÅL) nykykielellä
= wine cooler
= spritzer

1 luomu sitruuna
1 l viiniä
4 dl (maustettua) kivennäisvettä
jäitä
(sokeria - ei välttämätön)

Pese sitruuna ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Yhdistä viini ja kivennäisvesi, lisää sitruunat ja jäät. (Maista ja makeuta tarvittaessa sokerilla.)

____________________



2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?