keskiviikko 10. toukokuuta 2017

LEHIKÄISET

JÄÄTELÖN VOI OTTAA MUKAAN LASIPURKISSA, EIKÄ MITÄÄN KYLMÄKALLEJA TARVITA...JOTAIN HYÖTYÄ NÄISTÄ KOLEISTA KELEISTÄKIN...
Lehikäiset olisi pitänyt paistaa lehikäisraudalla. Sellaisella vohveliraudan tapaisella, kauniisti kuvioidulla vempeleellä, mikä olisi kirjaillut lehikäisten pinnalle koukeroisia painokuvioita. En nyt sellaista tähän hätään mistään löytänyt. Enkä omista edes vohvelirautaakaan...

Nykykielisistä lehikäisistä tuli vähän tylsiä, ihan tavallisten lettujen näköisiä. Tartuin vanhan reseptin vinkkiin "lehikäiset saattaa kuumina taivuttaa kääryiksi tahi tötterön muotoon". Paistoin lehikäiset pannulla, molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi ja rullasin kuumina tötteröiksi. Pakkasin jäähtyneet tötteröt piknik koriin vadelmien ja kermajäätelön kavereiksi.

Ja sainkin aika hauskan herkun; pullan makuisen lettutötterön.


Kardemumma-tötterö-lehikäisiä, vadelmia ja kermajäätelöä... Ja muutama lumihiutale ilmassa... Niistä on kevätpiknik tehty.


LEHIKÄISET vuodelta 1909

5 munaa
5 rkl. sokeria
5 rkl. kermaa
5 rkl. sulattua voita
1/2 tl. hienonn. kardemummaa
2 1/2 dl. vehnäjauhoja

Yllä mainitut ainekset sekoitetaan tasaiseksi seokseksi. Lehikäisrauta kuumennetaan ja sivellään voilla. Taikinaa levitetään ohuelti raudalle, paistetaan hiilillä vaalean ruskeaksi ja reunat tasoitetaan. Lehikäiset saattaa kuumina taivuttaa kääryksi tahi tötterön muotoon.

____________________

LEHIKÄISET nykykielellä

2 luomu munaa
1 rkl sokeria
2 rkl luomu kuohukermaa
2 rkl voisulaa, pähkinävoina (normaalisuolaista voita ruskeaksi tiristettynä) + ylimääräistä pannun voiteluun
ripaaus jauhettua kardemummaa
1 dl luomu vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna vohvelirauta tai paistinpannu. Voitele pannu voilla, kaada päälle taikinaa ohuesti, (käännä lehikäinen jos käytät paistinpannua). Paista lehikäinen kauniin ruskeapintaiseksi. Tarjoa marjojen ja jäätelön kanssa.

____________________

10 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Meillä kotona Päijät-Hämeessä (joskus 70-luvulla) lehikäiset tarkoittivat kaalinlehdellä puu-uunissa nopeasti paistettuja leipäsiä, joiden taikina sekoitettiin mm. piimästä ja vehnä- ja ohrajauhoista. Nautittiin kuumana voin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös Miehikkälässä äitini teki 60-70 luvulla leininuunissa paistettuja leipäsiä eli ruistaikinaa kaalinlehdellä. Herkkua!

   Poista
 2. Päijät-Hämeen lehikäiset kuulostavat mielenkiintoisilta...ja herkullisilta kans!!!!!

  VastaaPoista
 3. Jos jollakin teistä on tämä mummojen lehikäisresepti, joka paistettiin kaalin lehdellä, niin postatkaa please. Mummuni Päijät-Hämeessä teki niistä puolukka-ruisseoksesta ja paistoi kaalinlehdellä. Ja voita päälle - nam. Mutta tarkempaa reseptiä ei minulla ole!

  VastaaPoista
 4. MAA ON LITTEÄ JA LEHIKÄINEN ON MEHILÄINEN

  VastaaPoista
 5. Minun aikaan lehikäiset muinoin 80-luvulla lehikäoset paistettiin uunissa eli saunan lauteilla

  VastaaPoista
 6. Bruh hyviä lehikäisiäntuli
  👍🏻
  Henkkada suosittelee

  VastaaPoista
 7. MAA ON LITTEÄ JA LEHIKÄINEN ON MEHILÄINEN

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?