perjantai 25. elokuuta 2017

KÄÄREPANNUKAKKU


Päivät lyhenevät, ilmat viilenevät... Ja herkutteluhetket lisäätyvät. Se on luonnon laki.

Isoäidin syyspannukakku täytetään hillolla, ja rullataan kääretortuksi. Nykykielisessä versiossa hillo muuttuu tuoreiksi mansikoiksi ja vadelmiksi, ja lisukkeena tarjoiltava kermavaahto kätketään marjojen mukana kääretortun sisään.


KÄÄREPANNUKAKKU vuodelta 1909

110 gr. voita
110 gr. vehnäjauhoja
3 dl. maitoa
2 rkl. sokeria
2 munaa
2 munanvalkuaista

täytteeksi:
hilloa tahi hyytelöä

Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään, saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään. Nyt sekoitetaan joukkoon sokerin kanssa vatkatut munankeltuaiset ja viimeksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Voideltu pelti peitetään voidellulla paperilla, seos levitetään päälle ja paistetaan lämpimässä uunissa. Kakku kaadetaan sokeroidulle paperille, sivellään hillolla tahi hyytelöllä, ja kääritään kokoon. Tarjotaan kuumana vatkatun kerman kera.

____________________

KÄÄREPANNUKAKKU nykykielellä
=juhlapannari

100 g normaalisuolaista voita
100 g luomu vehnäjauhoja
3 dl lämmintä maitoa
2 luomu munaa
2 rkl sokeria

täytteeksi:
hilloa tai marjoja ja vaniljaista kermavaahtoa

Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot päälle. Anna jauhojen imeä kaikki rasva itseensä, vispaa sekaan lämmin maito. Erottele keltuaiset valkuaisista, vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä jäähtynyt taikina, keltuais- ja valkuaisvaahdot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista pannukakku kypsäksi, vajaa tunti, 190℃ uunissa. Ripottele leivinpaperin päälle sokeria, kumoa pannukakku sokeripedille ja anna jäähtyä.

Leivitä huoneenlämpöiselle pannukakulle tuoreita marjoja (tai hilloa) ja kermavaahtoa. Rullaa pannukakku kääretortun tyyliin. Leikkaa annospaloiksi, koristele tuoreilla marjoilla, (ja kermavaahtojämillä) ja tarjoa heti.

_____________________





3 kommenttia:

  1. Hei! Törmäsin pinterestissä soodakakku ohjeeseesi ja tulin pitkästä aikaa vilkaisemaan, vieläkö kirjoitat blogia. Ilahduin kun huomasin blogisi vielä olevan olemassa. On jo useampia vuosia siitä, kun kävin silloin tällöin kommentoimassa jotain näistä ihanista herkuista :) Ihanaa, että olet jatkanut! ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ainoanniina, ja mukavaa että löysit takaisin tänne! :)
      Olen viiden päivän välein julkaissut isoäidin ohjeen, nyt jo seitsemän vuotta!!!!! Viimeinen vuosi on nyt meneillään, ajattelin että Suomi 100 on hieno teemavuosi, ja juuri sopivan juhlallinen lopetus tällaiselle vanhanaikaiselle "perinneblogille". Eli siis vuodenvaihteeseen saakka tulee uusvanhoja ohjeita linjoille. Pysy nyt mukana?!

      Poista
  2. Hei! Oletpa ollut kertakaikkisen ahkera! Todella ihailtavalla tavalla (ja tahdilla) olet julkaissut ohjeita. Etkä pelkästään julkaissut vaan jokaisen myös itse kokeillut. Minusta on ihanaa lukea vanhoja keittokirjoja, mutta aina on ollut hieman hankala tietää, mitä mikin asia tarkoittaa nykymaailmassa. Esimerkiksi lämpötilat. Miten paljon tärkeämpää on ollut ennen tuntea uuninsa ja hellansa. Nykyääm on niin helppoa kun napista kääntää halutun ja ohjeessa ilmoitetun lämpöasteen.
    Mutta pysyn nyt mukana loppuvuoden ja aioin perehtyä paremmin myös mitä olet julkaissut tässä aiemmin. Jättäessäni blogimaailman muutama vuosi sitten kokonaan erinäisistä syistä lopetin niin oman blogin pitämisen kuin kaikkien kivojen blogien seuraamisen.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?