perjantai 1. syyskuuta 2017

MAKAROONIT TOMAATIN KERA


Tässä tulee täsmäresepti sellaisen päivän varalle, kun ulkona tihuttaa vettä, eikä viitsisi edes ruokaostoksille kauppaan lähteä. Isoäidin putkimakarooniannos valmistuu pelkän tomaattimurskan avulla...  Jos kastikkeen tuunaa valkosipulilla, oliiviöljyllä ja basilikan lehdillä, niin edessäsi on kelpo  pasta-annos. Voisihan tähän lisätä jauhelihaakin...

PIMENEVIEN ILTOJEN PASTA-ANNOS.
Tomaattikastike tykkää hitaasta hauduttamisesta, mutta oliiviöljy kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa. Kun raaka-aineita on vain muutama, pitää silloin panostaa laatuun. Säilyketomaateissa on suuria eroja; parhaita olisivat oman kasvimaan, auringon kypsyttämät, lasipurkkeihin säilötyt luomutomaatit... Mutta italialaiset, ilman sitruunahappoa säilötyt tomaatit tulevat hyvinä kakkosina. (Sitruunahappo, E330 = yleensä Kiinassa, homesienen avulla biokemiallisesti valmistettu, aidon sitruunan sisältämän hapon keinotekoinen kopio).

____________________

MAKAROONIT TOMAATIN KERA vuodelta 1909

250 gr. makaroonia
vettä
suolaa
2 rkl. voita
7 rkl. tomaattisosetta
2 rkl. raastettua juustoa

Makaronit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Vesi kaadetaan pois ja makaroonit pudistetaan voissa kasarissa. Tomaattisose sekoitetaan joukkoon, ja makaroonit pudistellaan kasarissa tulella hetken aikaa. Raastettu juusto joko ripotellaan päälle tahi tarjotaan erikseen.

__________________

MAKARONIT TOMAATIN KERA nykykielellä

vanhanaikaista putkimakaronia

2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
1 tölkki tomaattimurskaa (esim. Mutti)
l/2 dl punaviiniä
sokeria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
2 basilikan oksaa
1-2 dl extra virgin oliiviöljyä
1/2 dl raastettua parmigiano reggiano juustoa

Kuori ja silppua sipuli ja valkospipuli. Sulata voi pannulla, kuullota sipulisilput, kaada sekaan tomaattimurska ja punaviini. Ripauta mauksi sokeria, suolaa ja pippuria. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes maku "pyöristyy". Nypi basilikan lehdet, silppua hienoiksi. Nosta kattila hellalta, lisää basilikasilppu, oliiviöljy ja parmesaaniraaste, sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keitä makaronit al denteiksi, suolatussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois ja kaada kastike makaronien sekaan. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele parmesaanilla ja/tai basilikan lehdillä.
_____________________
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?