perjantai 15. syyskuuta 2017

KAURARYYNIKEKSIT

KEKSITAIKINAA VOI KÄYTTÄÄ MYÖS OMENA-KAURAPAISTOKSEEN. 
Ui-jui-juiiiiii!
Jos edellisen postauksen pehmeät piparkakut olivat "mielenkiintoisia", ovat nämä kauraryynikeksit "gourméta". Vanhassa ohjeessa on 250 g rasvaa ja 125 g voita. Rasvaa? Inventoin kaappejani ja päädyin kylmäpuristettuun neitsytkookosöljyyn... (Vai pitäisikö lusikoitavan kiinteää öljyä kutsua kookosvoiksi?) Kauraryyneinä käytin Fazerin Alku-sadonkorjuu puurohiutaleita (täysjyväkauraa+kurpitsansiemeniä+auringonkukansiemeniä+pellavansiemeniä).

Sekoittelin ihan sattumalta aika hienostuneen yhdistelmän. Kookosöljy antaa kekseille täyteläisyyttä ja syvyyttä, mutta jättää taikinan "kuivaksi". Sama määrä voita olisi valunut ja hikoillut uunissa kiiltäväksi. On voillakin oma tehtävänsä, "voilla leivottu" vivahde on juuri se, mikä erottaa teollisen tusinatuotteen ja käsityönä valmistetun gourmét keksin.  

EHKÄ SE AURAKIN VIELÄ LÖYTYY ENNEN HANHIMIEHISTÖN ETELÄN LENTOA... ONHAN TÄTÄ SYKSYÄ VIELÄ JÄJELLÄ...

Syksyisen vapaapäivän iloja; hanhien lentoharjoitukset ilta-auringossa, ja gourmét kaura-kookoskeksit, missäs muuallakaan kuin; kaurapellon reunassa.


KAURARYYNIKEKSIT vuodelta 1909

250 gr. kaulattuja kauraryyniä
250 gr. rasvaa
125 gr. voita
250 gr. sokeria
1/2 tl. soodaa
2 1/2 dl maitoa
450 gr. vehnäjauhoja

Ryynit, rasva ja pesty voi vaivataan erittäin hyvin; sokeri, maito ja siihen luotettu sooda sekä vehnäjauhot lisätään, ja taikina jätetään kovettumaan seuraavaan päivään. Sitte se kaulitaan ohueksi, pistellään ja muotilla otetaan pieniä pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
____________________

KAURARYYNIKEKSIT nykykielellä

125 g (n. 3 dl) kauraryynejä
125 g kookosöljyä
60 g normaalisuolaista kotimaista voita
125 g (n. 1 1/2 dl) sokeria
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 dl luomu kuohukermaa
225 g (vajaa 5 dl) luomu vehnäjauhoja

Laita yleiskoneen kulhoon kauraryynit, kookosöljy ja huoneenlämpöinen voi. Aja seos koneella tasaiseksi taikinaksi. Sekoita sooda kermaan, lisää kaikki loput ainekset taikinaan ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista.

Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia palloja, litistä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille kekseiksi. Jatka, kunnes koko taikina on kekseinä, paista 200℃ uunissa kunnes raunat saavat hieman väriä, 45-55 min.

VINKKI: Jos taikinaa jää, pilko uunivuoan pohjalle omenoita, ripottele päälle vähän fariinisokeria ja peitä omenat keksitaikinalla. Paista 200℃ uunissa, kunnes omenat pehmenevät ja pinta saa vähän väriä.
____________________

2 kommenttia:

  1. Pitää ottaa resepti talteen, kuulostaa kovin maukkailta kekseiltä :)

    VastaaPoista
  2. Voi kuinka kaunis auringonlasku kuva!
    Uskon myös että keksit ovat herkullisia.
    t: Aino

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?