keskiviikko 20. syyskuuta 2017

RUUSUKAALI-SOSEKEITTO


Ruusukaali sosekeitto aloittaa syyskaaliruokien sesongin, ja käynnistää samalla keittokaudenkin. Ei siis ihan mikä tahansa soppa, vaikkei maku nyt kovin suuri elämys olekaan.


Nykykielisessä versiossa kaaleja käytetään pannulla, sipulin ja valkosipulin kanssa. Ja keitosta tulee  tarkoituksella gluteeniton, eli jauhosuurus jää kokonaan pois. Loppuviimeistelyn hoitavat täyteläinen saksanpähkinäöljy, rapea pekoni, samettinen turkkilainen jogurtti ja raikas mintunlehtisilppu... Aivan oikein; tästähän tulee ihan kokonainen lounas.




RUUSUKAALI-SOSEKEITTO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. jälkilihalientä
1 ltr. ruusukaalia
2 rkl. voita
3-4 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
sokeria
2 munankeltuasita
1 dl. kermaa

Ruusukaalit perataan, huuhdotaan ja keitetään pehmeäksi lihaliemessä. Liemi siivilöidään ja kaalit puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, siivilöity keitto vispilöidään vähitellen sekaan, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispilöiden joukkoon.
_________________

RUUSUKAALISOSEKEITTO nykykielellä
(gluteeniton)

1 sipuli tai purjosipuli
1 valkosipulin kynsi
500 g ruusukaaleja (= Brysselin kaali)
4 rkl normaalisuolaista kotimaista voita
1l kanalientä tai kasvislientä (mieluiten itse keitettyä)
merisuolaa
valkopippuria myllystä
sokeria
2 luomu munan keltuaista
1 dl luomu kuohukermaa

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Jos käytät purjoa; leikkaa kanta pois, halkaise varsi ja huuhdo  huolellisesti ennen pilkkomista. Leikkaa ruusukaaleista kannat pois ja halkaise kaalit kahteen osaan. Sulata 2 rkl voita kattilassa, kuullota sipulia/purjoa hetki, lisää kaalit ja loput voista. Kuullota vielä hetki, lisää sitten liemi. Kuumenna kiehumispisteeseen, laske lämpöä ja hauduta kaalit kannen alla ylikypsiksi, n. 15-20 min.

Soseuta keitto sauvaseskoittimella, siivilöi jos haluat rakenteesta sileää. Mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Sekoita munankeltuaiset ja kerma tasaiseksi, ja vatkaa seos  kuumaan keittoon. Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoa pähkinäöljyn, turkkilaisen jogurtin, minttusilpun ja rapeaksi paahdettujen pekoonilastujen kanssa.

__________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?