torstai 30. marraskuuta 2017

SUKLAALEIVÄT

"MUSTIKKA-VALKOSUKLAA MARENKI, VANILJAKERMAA, MUSTIKKAMELBAA                                                JA KETUNLEIPÄSYDÄMIÄ"
Näitä isoäidin suklaaleipiä tarjoan itsenäisyyspäivänä. Onhan Anna Hildakin antanut reseptille täyden kympin. Nykykielelle jalostetussa versiossa jälkiruoan päätähtenä loistavat, kotimaisten luomumunien lisäksi, mustikat. Yksinkertaista, mutta herkullista. Konstailematonta... hmmmmm.... ja  herkullista.... Niin herkullista, että kannattaa nostaa marengit näkyviltä, etteivät häviä ennen keskiviikkoa...

MUSTIKAN VÄRI KUIVUU MARENGIN PINNASSA HILLITYN HARMAHTAVAKSI, MUTTA MAKU SÄILYY. 
Mustikka-valkosuklaamarenki vie kielen jo yksinäänkin. Vaniljakerma tekee siitä salonkikelpoisen leivoksen, ja ketunleipäsydämet viimeistelevät herkun raikkaasti.



SUKLAALEIVÄT vuodelta 1909

6 munanvalkuaista
12 rkl. sokeria
1 1/2 rkl. hienonn. suklaata

Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja vatkaamista jatketaan vielä noin 15 min. Sitten seulotaanhienoimpia sokerijauhoja ja hienonn. suklaata varovasti ja vähitellen sekaan. Lusikalla pannaan voidellulle ja perunajauhoilla jauhotetulle pellille pieniä, korkeita kakkuja, tahi painetaan paperitötterön läpi eri muotoisia leivoksia, jotka kuivataan heikossa uuninlämmössä.

__________________

SUKLAALEIVÄT nykykielellä
= valkosuklaa-mustikka marengit

2 luomumunan  valkuaista
ripaus suolaa
1 desi tomusokeria (tai oman maun mukaan)
100 g valkoista leivontasuklaata
3-4 tl kotimaista mustikkajauhetta (Biokia)

lisäksi
mustikkamelbaan:
1 dl pakastemustikoita (kotimaisia, tietenkin)
1/2 dl sokeria

vaniljakermaan:
luomu kuohukermaa
vaniljatanko+hienoa sokeria (tai vaniljasokerin ja hienon sokerin sekoitusta)

koristeeksi:
ketunleipiä (=käenkaaleja)

työkaluksi:
bambutikku (varras)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää suola ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Sulata suklaa vesihauteessa, lisää mustikkajauhe suklaan sekaan. Nostele marenkikasoja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, valuta mustikkasuklaata marenkien päälle. Jatka, kunnes koko marenkimassa ja mustikkasuklaa on käytetty. Piirrä bambutikulla mustikkasuklaan pintaan koukeroita ja sukella välillä marenkimassan pohjalle saakka, niin, että saat kauniin marmorimaisen kuvion.

Paista marenkeja 120℃ uunissa tunti. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vaniljalla ja sokerilla. Laita jäiset mustikat ja sokeri kattilaan, keitä, kunnes mustikat soseutuvat ja sokeri liukenee. Siivilöi ja jäähdytä seos. Nypi ketunleipien lehdet irralleen, niin, että saat vihreitä sydämiä.

Kokoa leivokset juuri ennen tarjoamista: aseta marenki jälkiruokalautaselle, levitä vaniljakermavaahtoa päälle, valuta pinnalle "mustikkamelbaa" ja ripottele koristeeksi ketunleipäsydämiä.

_____________________





1 kommentti:

  1. Aivan ihania tällaiset vanhat reseptit! Minä löysin kesällä kirppikseltä vanhan keittokirjan ja odotan aikaa kun vaan ehdin alkaa testailemaan niitä reseptejä.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?