keskiviikko 8. elokuuta 2018

SAIPPUA


Vaikkei saippuaa voikaan syödä, julkaisin kotitekoisesta saippuasta pienen videopätkän (mykkäfilmin) isoäidin youtube kanavalla. Saippuan valmistus ohjeen perään kyseltiin sen verran ahkerasti.

Äiti ja isoäiti matkalla pihasaunaan, joskus 1940-luvun alussa. 
Saippuan valmistus-kooste löytyy otsikon "ISOÄIDIN SAUNARETKI" alta.
"TÄSSÄ SUORA LINKKI SAIPPUAN VALMISTUS MYKKÄFILMIIN"

VIHREÄ=NOKKOSSAIPPUA, RUSKEA=KAHVISAIPPUA, VAALEANVIHREÄ=TILLISAIPPUA

NOKKOSSAIPPUA

125 g vettä
64 g viemäriraetta
500 g kookosrasvaa
3 rkl hienoksijauhettuja kuivattuja nokkosen lehtiä

lisäksi:
puhdas maitotölkki
lämpömittari
kattila
nuolija
sauvasekoitin
vaaka
suojahanskat
rauhallinen ympäristö, missä on hyvä tuuletus

Lämmitä rasva max. 50°C:ksi. Mittaa vesi ja lipeä, sekoita LIPEÄ VETEEN (tärkeää mitata vesi kattilaan ja kaataa lipeä sekaan, ei toisinpäin!) Älä säikähdä, seos kuumenee ja höyryää kuin noitamuorin liemi. Sekoita niin että saat kaiken lipeän liukenemaan veteen. Anna lipeäveden jäähtyä 40-50°C, max. 50°C.

Kaada lipeäliemi rasvaan (taas lipeä nesteeseen), ja laita sauvasekoitin kattilan pohjaan kiinni. Anna sauvan surista, kunnes saat kiisselimäisen seoksen. Lisää nokkosjauhe (tai muut tuoksut tai väriaineet). Anna sauvasekoittimen jatkaa työtä, kunnes "kiisseli muuttuu vanukkaaksi".

Kaada saippuatahna muottiin/muotteihin, kopauta muotin pohjaa muutaman kerran pöytään (ilmakuplat häviävät) ja peitä muotti pyyheliinalla.

Anna tekeytyä vuorokausi (tai odota ainakin yön yli). Saippuassa tapahtuu kemiallinen reaktio ja massa lämpenee. Ota saippua pehmeänä muotista, jos käytät maitotölkkiä; revi tölkki irti  ja leikkaa saippuatanko palasiksi. Jos haluat pujottaa saippuan naruun, poraa paloihin reiät ja tee löysä solmu jokaisen palan väliin. Anna saippuan kypsyä vähintän kuukausi, mieluiten kolme. (Tuoreeltaan saippua saattaa kuivattaa ihoa.)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?