perjantai 22. lokakuuta 2010

LOHIPIIRAKKA



Kiireisen päivän piirakkataikinaksi sopii mainiosti kaupan pakastettu valmisvoitaikina, mutta koska jo tämän blogin alkuteksteissä lupasin pitää näppini irti pakastetaikinoista, väsäsin nyt tunnollisesti isoäidin aikaisen voitaikinapohjan. Vanhanajan taikina on aika pehmeää kaulittavaksi, siksi painelin puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle, levitin toisen puolen kanneksi ja nipistin saumat umpeen. Napsin keittiösaksilla piirakan pintaan suomukuvion, mikä toimi samalla ilma-aukkoina. Kuoren pistely haarukalla olisi hoitanut saman asian.

Neliskulmaisen piirakan voi leikata helposti annospaloiksi, mutta se on vähän tylsän näköinen. Kalan muotoiseksi leivotusta piirakasta sen sijaan saa silmänruokaa ja epäsymmetrisiä paloja. Niin tai näin, raikas salaatti ja ruokaisa lohipiirakka käy minilounaasta.

********************************************

LOHIPIIRAKKA vuodelta 1909

voitaikina:
250 gr. voita
250 gr. keitettyjä perunoita
250 gr. vehnäjauhoja
1 rkl. vettä

täyte:
2 dl riisiryynejä
vettä
suolaa
300-400 gr. suolatt. lohta
8 kovaksi keitettyä munaa

Kuoritut, hienonnetut perunat sekoitetaan kylminä voin, vehnäjauhojen ja veden kera notkeaksi taikinaksi. Pannaan kylmään paikkaan kovettumaan 1 tunniksi.

Riisiryynit huuhdotaan ensin kylmässä, sitten lämpimässä vedessä ja keitetään paljossa vähän suolatussa vedessä. kun ne ovat pehmeät, kaadetaann ne lävikköön ja valellaan kylmällä vedellä.

Jos lohi on liian suolaista, liotetaan se maidossa ja leikataan sitten viipaleiksi.

Voitaikina jaetaan kahteen eri suuruiseen osaan. Molemmat osat kaulitaan noin 1/2 sm. paksuiksi, neliskulmaisiksi levyiksi. Suurempi levy asetetaan pellille, keitetyt riisiryynit levitetään päälle, sitten viipaleiksi leikattu lohi sekä pieniä voipalasia  sinne tänne, kovaksi keitetyt hienonnetut munat viimeiseksi.

Joka puolelle jätetään noin 3 sm. leveä reuna, pienempi levy asetetaan täytteen päälle, reunat sivellään vedellä, käännetään kannen yli, painellaa kiinni ja poimutetaan. Ylijääneitä taikinakaistaleita voi käyttää piirakan koristamiseen.

Paistetaan kuumassa uunissa.

********************************************

LOHIPIIRAKKA NYKYKIELELLÄ

3 1/2 dl vettä
1 1/2 dl Risella puuroriisiä
suolaa
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
400 g lämminsavulohta
250 g jauhoisia perunoita
250 g huoneenlämpöistä Oivariinia
250 g vehnäjauhoja
mustapippuria

Kiehauta vesi, lisää riisi ja ripaus suolaa. Sekoita ja keitä hiljalleen kannen alla 10-15 minuttia, kunnes riisi turpoaa ja imee nesteen itseensä. Anna jäähtyä.

Keitä perunat pehmeiksi, kaada vesi pois ja soseuta. Kuutio kovaksi keitetyt kananmunat. Hienonna lohi haarukalla.

Yhdistä kulhossa jäähtynyt perunasose, Oivariini ja vehnäjauhot, sekoita taikina tasaiseksi. Nosta jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Levitä puolet taikinasta pohjaksi ja sen päälle kerroksittain riisi, lohi ja kananmunat. Jauha myllystä mustapippuria kerrosten väliin. Levitä loput taikinasta kanneksi, nipistä saumat huolellisesti kiinni.

Leikkaa pintaan saksilla reikiä tai pistele haarukalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.

*********************************************

7 kommenttia:

  1. Hei ;-)
    Voiko käyttää uunissa paistettua 'tavallista' lohta ts päivällisen jäännökset vai onko liian mauton vaihtoehto?

    VastaaPoista
  2. Varmasti voi, päälle vain riittävästi pippuria ja varmasti kannattaa lisätä suolaakin, savulohihan on melko suolaista...

    Hyvää siitä tulee, happy cooking !

    VastaaPoista
  3. Jos käyttää tavallista lohta ja haluaa vähän savun makua, niin suosittelen laittamaan riisin keitinveteen savujuustokermaa. Toimii kyllä!

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen idea, ja savujuustokerma on omassa keittiössäni täysin uusi tuttavuus...menee kyllä kokeilulistalle...kiitos !

    VastaaPoista
  5. Olen aina käyttänyt purkkilohta ja päälle pippuria ja tilliä. Hyvälle on maistunut.

    VastaaPoista
  6. Purkkilohikin on mun keittiössä uusi juttu, mutta ei hullumpi idea. Purkki voisi olla aina varastossa,samoin pohja-ainekset, ja riisiä sekä munia kun on muutenkin aina käden ulottuvilla, niin lohipiirakan voisi pyöräyttää milloin vain! :)

    VastaaPoista
  7. Eikä, miten söpö kalapiirakka! Aivan ihana ja herkullisen näköinen, vaikka näin jälkijunassa kommentoinkin. Kiitos tästä blogista, tosi mielenkiintoista luettava.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?