tiistai 5. huhtikuuta 2011

KÄÄRETORTTU



Kääretortulle Anna Hilda on antanut täyden kympin. Torttupohja ilman kohottavaa leivinjauhetta oli minulle uutta, siksi resepti kiehtoi kaksinverroin.

Tein tämän ohjeen kanssa toisenkin kokeilun: tuoreesssa makumuistissani kangasteli Joensuun lentokentän kahvilan legendaarinen lakkakääretorttu. "Jalat maassa"- tyylinen kotikokki olisi muitta mutkitta tehnyt kääretortun hillotäytteellä ja tarjoillut kermavaahdon erikseen. Joensuussa kermavaahto on kuitenkin jotenkin ihmeellisesti saatu siististi lakkahillon kanssa kääretortun sisään.

Kokeiluni oli täysin järjenvastainen, levitin silti jääräpäisenä lakkahillon päälle kerroksen vaahdotettua kermaa ja kääräsin  tortun rullalle. Joo-o, ei huono, vähän tietysti juuri uunista nostettu pohja sulatteli vastavatkattua kermavaahtoa, mutta pikakylmennys pelasti suuremmilta vahingoilta. Vasta maistellessani omaa tekelettäni oivalsin mitä piirakasta puuttuu: rahka ! Ilmiselvästi Joensuun lentokentän emännät sekoittavat kerman sekaan rahkaa, se on kaiken lisäksi tukevampaa, eikä sula !!!

Ensi kerralla notkistan rahkaa kermavaahdolla, mutta lakkahillosta pidän kiinni ja Anna Hildan kympin-pohjakin saa kyllä jäädä.

____________________________________________

KÄÄRETORTTU vuodelta 1909

6 munaa
125 gr. sokeria
125 gr. vahnäjauhoja
täyte:
marjahilloa tahi -hyytelöä

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jauhot lisätään ja viimeiseksi sekoitetaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Voideltu pelti peitetään poidellulla paperilla, seos levitetään siihen ja paistetaan lämpimässä uunissa. Kakku kaadetaan sokeroidulle paperille, sivellään hillolla tahi hyytelöllä ja kääritään kokoon. Jäähtytettyä leikataan 1 1/2 sm. paksuisiksi viipaleiksi.

____________________________________________

KÄÄRETORTTU nykykielellä

6 kananmunaa
1 1/4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 dl Flor Vispiä (20%)
200 g rahkaa
1 tl sokeria
250 g lakkahilloa

Erottele valkuaiset keltuaisista, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri tahnaksi, siivilöi jauhot sekaan. Yhdistä valkuais- ja keltuaisseokset.

Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita rahkaan ja mausta sokerilla. Ripottele puhtaan keittiöpyyhkeen päälle sokeria, kumoa kääretorttupohja sen päälle ja irrota leivinpaperi. Levitä lakkahillo ja rahkaseos pohjan päälle, kääri rullalle keittiöpyyhkeen avulla, siirrä jääkaappiin.

_____________________________________________

11 kommenttia:

  1. kääretortuissa taitaa olla usein voikreemiä välissä eikä kermaa niin se pysyy kasassa.

    ja oikestaan mihinkään tämmöseen ei tarvitse leivinjauhetta.. se munanvaahto nostaa kyllä jos on kunnolla vaahdotettu.

    VastaaPoista
  2. Aleksi,
    joo, niin taitaakin olla, mutta Joensuun legendaarisen tortun täyte ei ole ollenkaan kreemimäinen, vaan ilmava ja raikas...jos satut lentämään sinne, älä vaan jätä lentokentän kahvilaa väliin!

    Ja oot varmaan oikeessa, leivinjauhe olis ihan turhaa, mutta ajattele kaikkia niitä reseptejä, missä leivinjauhe on ihan perussetissä mukana...ollaan vaan niin tottuneita (puhun vain omasta puolestani) ripauttamaan sitä kaikenlaisiin taikinoihin...päivän mietelause onkin siis : "VÄHEMMÄN ON ENEMMÄN" ja "KUNNON SOTKEMINEN TEKEE IHMEITÄ"
    ;D

    VastaaPoista
  3. Ainoanniina,
    joo, ja maistui myös, niin yksinkertaista mutta niiiin hyvää...vanhassa vara parempi...

    VastaaPoista
  4. Rahkaa ehdottomasti. Sopii myös unelmatorttuun (suklainen pohja, baanaania ja sitten rahkakermaa miedosti sokeroituna). Käsittääkseni Joensuussa pakastetaan ne kaikki tortut, jotta saadaan se kosteus siihen torttuun.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi moikka,
    "suklaa-banaani-rahkakerma"...jo pelkkä ajatus tuo veden kielelle...ja minunkin mielestäni Joensuun torttu vaikuttaa pakastetulta, ei tosin missään huonossa mielessä...ystäväni arveli aikoinaan täytteen olleen jäätelöä, sillä kertaa oli torttupalat varmaan just pakkasesta otettuja...

    VastaaPoista
  6. Kun kermavaahtoon sekoittaa esimerkiksi turkkilaista jugurttia, se pysyy paremmin kääretortun sisässä. Maku on vähän pehmeämpi kuin rahkakermavaahdossa.

    Niin ja blogillasi on ihana, originelli idea!

    VastaaPoista
  7. Jogurtti-kermatäyte kuulostaa hyvältä !
    Kiitos, :D , ja kiva että isoäidin välillä nykypäiväänkin rönsyilevät reseptit kelpaavat tarinannälkäisille lukijoille !!!!!

    VastaaPoista
  8. http://issuu.com/nysa/docs/liikennelentaja_2009_01 Käyppäs kurkkaamassa, mikäs ohje tuolta löytyykään. Olikohan sivun 20 paikkeilla ;)

    VastaaPoista
  9. Suhmura, kiitos ! On ne vaan taikureita siellä Joensuussa!!!!

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeesta. Nyt kun munuaispotilaan lähimmäisenä opettelen tekemään leivonnaiset ilman leivinjauhetta.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?