lauantai 20. elokuuta 2011

TAPPIOLEIVÄT


Olisi mukavaa kuulla tappioleipien nimen syntytarina.
Mikä ihmeen tappio? Ja toivatkohan marenkileivät lohdun tappioita kärsineille?
Vai näissä leivissäkö oli koko tappion syy?

____________________________________________

TAPPIOLEIVÄT vuodelta 1909

6 munanvalkuaista
425 gr. sokeria
1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
300 gr. vehnäjauhoja
koristeeksi: mantelia.

Munanvalkuaiset vatkataan vaahdoksi; sokeri, raastettu sitruunan kuori, sitruunan mehu sekä vehnäjauhot sekoitetaan varovasti joukkoon. Kahdella lusikalla pannaan tästä taikinasta voidellulle pellille pieniä leivoksia, jotka koristetaan mantelisuikaleilla ja paistetaan meidossa uuninlämmössä.

_____________________________________________

TAPPIOLEIVÄT nykykielellä

6 munanvalkuaista
ripaus suolaa
425 g sokeria
1 sitruunan hienoksiraastettu kuori
1/2  sitruunan mehu
300 g vehnäjauhoja
koristeeksi kuorellisia mantelilastuja

Vatkaa valkuaiset ja suola vaahdoksi, kääntele sekaan sokeri, sitruunankuori, sitruunamehu ja jauhot. Nosta kahden ruokalusikan avulla taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, koristele pinta mantelilastuilla ja paista 170 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

___________________________________________

4 kommenttia:

  1. Kivan tuntuinen resepti, tykkään sitruunan mausta sekä marenkisista leivonnaisista! Millainen mahtoi olla rakenne, olivatko rapeita?

    VastaaPoista
  2. Oikein rapeita, mutta marenki piti paketin ryhdissä, eivät siis ollenkaan murenevia, vaikkakin rapeita !

    VastaaPoista
  3. Koska keltuaiset jäävät reseptissä "hukkaan", tulee tappiota. No, tietenkin niistä voi tehdä muutakin, mutta taloudellinen ohje se ei entisaikaan ollut...

    VastaaPoista
  4. Hyvä vastaus, Anonyymi!
    :D
    ps. 1.10. postauksessa tulee tappiokeltuaisille käyttövinkki...

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?