sunnuntai 20. marraskuuta 2011

APPELSIINIKEITTO


Isoäiti on antanut appelsiinikeitolle arvosanan 10 ja raapustanut reunaan vielä huomautuksen "Hieno". Appelsiinit olivat kaukomaiden kallista herkkua, eikä mehua kulautettu kurkkuun niin kuin nykyisin. Makunautinnon piti kestää mahdollisimman pitkään, siksi mehua on jatkettu vedellä ja suurustettu perunajauhoilla. Ymmärrän, mutta...

Nykyajan nirppanokkasukupolven edustajana juon tuorepuristettua appelsiinimehua mielin määrin enkä oikein jaksa innostua keiton keittämisestä. (Niin, ja tunnustan, luin reseptin kiireessä ja uhmasin ohjetta, enkä viipaloinut appelsiinin lohkoja.)

____________________________________________

APPELSIINIKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. appelsiinimehua tahi 5:den appelsiinin puristettu mehu
1 1/2 ltr. vettä
(sokeria)
1 1/2-2 rkl. perunajauhoja
2 appelsiinia

Appelsiinimehu ja vesi sekoitetaan, siivilöidään, jos on välttämätöntä; maustetaan sokerilla ja saa kiehahtaa. Perunajauhot sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, hämmennetään sekaan ja keitto saa kiehahtaa. Kun se on jäähtynyt, pannaan sekaan kaksi kuorittua viipaleiksi leikattua appelsiinia.

____________________________________________

APPELSIINIKEITTO nykykielellä

5 dl appelsiinimehua (tuorepuristettua, esim. Tropicana)
1 l vettä
3 rkl perunajauhoja
2 appelsiinia

Kiehauta appelsiinimehu ja vesi kattilassa, sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan, vatkaa kuumaan liemeen. Anna pulpahtaa ja nosta sivuun jäähtymään. Kuori ja viipaloi appelsiinit, nosta hedelmäsiivut keiton sekaan juuri ennen tarjoamista.

____________________________________________

4 kommenttia:

  1. Nami, mikä ihana keltainen aurinkoannos! Minulla on muuten sinulle blogissani tunnustus, tervetuloa katsomaan : )

    VastaaPoista
  2. WOW, KIITOS AINOANNIINA, kaikista kommenteistasi tämän blogin alkumetreistä asti, ja nyt tästä makeasta tunnustuksesta ! : ))

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?