YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
tiistai 1. marraskuuta 2011
RUUSUNMARJAKEITTO
Huomasin vasta tehtyäni keiton, että vanhassa ohjeessa käytetään kuivattuja ruusunmarjoja. Noh, itse kävin napsimassa naapurikerrostalon ruusupuskasta kaikki marjat mitä linnut eivät olleet onnistuneet nokkimaan rikki. Tuplasin alkuperäisen reseptin ruusunmarjojen määrän.
Rusinoiden käyttö vähän arvelutti, mutta hienostuneen vanhanaikaiseen vivahteen ne kyllä toivat mukanaan, ja toimivat samalla sopivina sattumina keittoliemen seassa. Sopassa on vieno ruusunmarjan maku ja se sopisi vaikkapa uuniriisipuuron kaveriksi.
______________________________________________
RUUSUNMARJAKEITTO vuodelta 1909
3 dl ruusunmarjoja (kuiv.)
3 ltr. vettä
3 dl. sokeria
1 dl. sulttaanarusinoita
2-3 rkl. perunajauhoja
1/2 dl. mantelia
Ruusunmarjat huuhdotaan, pannaan tulelle kylmässä vedessä kiehumaan kunnes pehmiävät. Keitto siivilöidään, maustetaan sokerilla ja pannaan uudelleen huuhdottujen rusinain kera kiehumaan vähäksi aikaa. Sitten se suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuina tilkkaseen kylmää vettä, saa kiehahtaa, ja senjälkeen pannaan kuoritut suikaleiksi leikatut mantelit sekaan. Tarjotaan kylmänä kermavaahdon kera.
_____________________________________________
RUUSUNMARJAKEITTO nykykielellä
4 dl tuoreita (tai 2 dl kuvattuja) ruusunmarjoja
2 l vettä
2 dl sokeria
1 dl rusinoita
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl mantelilastuja
Mittaa vesi ja ruusunmarjat kattilaan, keitä puoli tuntia. Siivilöi marjat keitosta pois ja mausta liemi sokerilla. Lisää rusinat ja anna kiehahtaa vielä kerran. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan, lisää suuruste keittoliemeen. Anna pulpahtaa, nosta keitto hellalta ja ripottele mantelit sekaan.
___________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
voisiko tuoreiden tai kuivattujen ruusunmarjojen sijasta käyttää ruusunmarjasosetta? ainakin vauvanruuissa on käsittääkseni soseutettua ruusunmarjaa vaihtoehtona. tosin silloin tulisi ehkä kiisselimäisempää. nuo pihalta kerätyt ruusunmarjat kun ei ainakaan täällä helsingin valtaväylän vieressä asujaa oikein innosta
VastaaPoistaAnonyymi, miksei, ainakin olisi moninkerroin terveellisempää...vauvojen makeat soseet ovat käteviä muutenkin, esim. mangososeesta ja ruokakermasta saa helposti tosi hyvän mangokastikkeen kanalle...
PoistaMiksi kaupan ruusunmarjasose olisi monin verroinb terveellisempää kuin kuivatut ruusunmarjat?
VastaaPoistaNo siksi kun kaupungissa ruusunmarjat löytyvät parkkipaikkojen kupeesta, tai niinkuin edellinen kommentoja sanoi "valtaväylän viereltä", ja vauvojen ruusunmarjasoseessa ei ole liikoja säilöntäaineita, tai ainakaan lisäaineita, saasteista nyt puhumattakaan...siksi!
PoistaEri asia tietty jos keräät ja kuivaat luomuruusunmarjat jostain maaseudulta, (kaukana kavalasta kaupungista), käytät lähiruokaa oman puskan antimista...
Maalais/kaupunkilaisjärjen käyttö sallittu !