YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
keskiviikko 25. huhtikuuta 2012
SILLIPYÖRYKÄT
Tämä ei liene kenellekään enää mikään uutinen; silli ei ole suurinta herkkuani. Silli ja suomalainen vappu kuuluvat kuitenkin yhteen, minkäs teet.
Vanhan kirjan välimerelliseltä vivahtava pyörykkäohje naamioi sillin hienostuneesti kroketiksi, ja hämää makunystyröitä perunan ja lihan avulla... Jos näitä tarjottaisiin jossain barcelonalaisessa tapasbaarissa, saattaisivat pyörykät mennä meikäläisenkin silliseulasta läpi, kynttilän hämyssä, parin cherrylasillisen jälkeen...
____________________________________________
SILLIPYÖRYKÄT vuodelta 1909
2 silliä
2 1/4 dl. liemilihaa
6 keitettyä perunaa
1/2 sipulia
1 rkl. rasvaa
2 tl. perunajauhoja
survottuja korppuja
voita tahi rasvaa paistamiseen
Sili liotetaan, perataan; nahka ja ruodot poistetaan. Kala hienonnetaan lihamyllyssä samoin liha ja perunat, ensin kukin laji erikseen, sitten yhdessä. Rasvassa ruskeutettu, hienonnettu sipuli, sekä perunajauhot lisätään, ja seos vaivataan notkeaksi. Siitä muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka pyöritetään survotuissa korpuissa ja paistetaan voissa tahi rasvassa. Tarjotaan korinttikastikkeen kera.
___________________________________________
SILLIPYÖRYKÄT nykykielellä
2 kevytsuolattua sillifileetä (n.150 g)
2 korppukinkkusiivua (n.70 g)
6 keitettyä perunaa
1 sipuli
1 rkl voita
2 tl perunajauhoja
2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen
Hienonna sillifileet, kinkkusiivut ja perunat sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Kuori ja silppua sipuli, kuumenna voi pannulla ja kuullota sipuli. Sekoita sipulit ja perunajauhot silli-kinkku-perunasoseeseen, muotoile kahden ruokalusikan avulla pieniä pallukoita ja pyörittele ne korppujauhoissa. Kuumenna öljy kattilassa ja uppopaista pyörykät kypsiksi.
___________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
No olihan erikoisia pyöryköitä.........mahtavat olla kuitenkin vappuaamuna maittavia!!
VastaaPoistaMinna, sä olet hauska !
VastaaPoistaSillipyörykät tulee meidän vappubrunchille aivan saletisti, vaikuttaa juuri sopivalta ohjeelta.
Hauskaa vappua sinulle, tarinamestari, Anna Hildan tyttärentytär!