tiistai 1. toukokuuta 2012

VAAHTOKASTIKE


Vaahtokastike on juuri sopivan helppo, ja kuitenkin riittävän hienostunut.
 Kolmikko: lohi, parsa ja vaahtokastike on kuin räätälöity vappulounas; kaikki valmistuu niin vaivattomasti, että suurimmaksi urakaksi jää pullojen poksauttelu.

Vanhasta ohjeesta puuttuu suola, siinä kastike maustetaan vain sokerilla ja viinillä. Luomumunien voimakas maku vaati mielestäni tilkan sitruunamehua ja ripauksen suolaa, siispä lisäsin ne nykykieliseen versioon...varsinkin vapunpäivänä suu suorastaan kaipaa suloista suolaa...
                       

                                HAUSKAA  VAPPUA  


_____________________________________________

VAAHTOKASTIKE vuodelta 1909

4 munankeltuaista
4 rkl. sokeria
2 1/2 dl. viiniä
1 dl. vettä

Kaikki ainekset sekoitetaan kasarissa ja vispilöidään tulella, kunnes kastike on kohtalaisen sakeaa ja kuohkeata. Tarjotaan heti.
______________________________________________

VAAHTOKASTIKE nykykielellä

2 kananmunan keltuaista
1 rkl sokeria
vajaa desi kuivaa valko- tai kuohuiviniä
1/2 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
ripaus merisuolaa

Vatkaa kaikki ainekset kattilassa sekaisin, jatka vatkaamista ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes kastike saostuu. Tarjoa parsan ja/tai kalan kanssa.

____________________________________________

2 kommenttia:

  1. Hieno kuva, myös ohje kuulostaa kokeilemisen arvoiselta !

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?