perjantai 5. lokakuuta 2012

MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ


Kotitekoinen jäätelö säväyttää jälkiruokana aivan eri tasolla kuin marketin pakastealtaasta noukitut jäiset herkut. Perusohje muokkaantuu helposti eri värisiksi ja makuisiksi jäätelöunelmiksi ja kotikokki saa oitis artesaani-jäätelömestarin maineen...älä siis vaan tarjoa vieraille kotijäätelöä jos et ole valmis tekemään jätskiä jatkossakin...kerran kun tämän makuun pääsee, ei enää kenellekään maistu R-kioskilta hätäpäissä ostettu jäätelöpaketti!


MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ vuodelta 1909

4 dl. kermaa
1 dl. sokeria
4 dl. hyvää kermaa
8 dl. mansikkasosetta
2 dl. sokeria

Kerma (4 dl.) ja sokeri keitetään ja kaadetaan jäähtymään. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan joukkoon ja seos jäähdytetään. Jäätelö jäähdytetään nopeimmin niin sanotussa jäätelökoneessa. Pieniä jääpalasia ja karkeata suolaa asetetaan kerroksittain jäätelökoneen ämpäriin jäätelöastian ympärille. On tarkasti katsottava, ettei suolaa ensinkään pääse jäätelöastiaan. Kun jäätelökoneen ämpäriin on jäät ja suolat pantu ja jäätelöastia on aivan kylmä, täytetään siitä 3/4 jäähtyneellä jäätelöseoksilla, jonka jälkeen konetta väännetään, kunnes jäätelö on jäätynyt. Jäädyttämiseen aikaa tarvitaan 1/2-1 tunti. Sitä myöten kun jäät sulavat, lasketaan vesi pois, ja lisätään suolaa ja jäitä.

Jäädyttämistä voi myöskin toimittaa tavallisessa tiiviillä kannella varustetussa läkki- tahi kuparikannussa, joka peitetään jäiden ja suolain sisään avaraan puuastiaan. Jäätynyt jäätelö irroitetaan kannun laidoista puuveitsellä, ja kannua on silloin tällöin käännettävä. Näin jatketaan, kunnes jäätelö kokonaisuudessaan on jäätynyt. Tähän tarvitaan jäädyttämisaikaa 4-5 tuntia.

Jäätelö otetaan astiastaan kauniina viipaleina veteen kastetulla lusikalla. Sen voi myöskin sulloa tiiviisti jäätelökannuun tahi ruokaöljyllä voideltuun jäätelövuokaan. joka pidetään jäissä ja suoloissa noin 1-2 tuntia, tahi kunnes jäätelö on kovettunut. Se irtaantuu parhaiten vuoasta, jos kietoon kuumaan veteeen kastetun ja väännetyn pyyhkeen hetkeksi vuoan ympärille.

Vadelma-kermajäätelö ja muurain-kermajäätelö valmistetaan samoin kuin mansikka-kermajäätelö.

____________________________________________

MANSIKKA-KERMAJÄÄTELÖ nykykielellä

2 dl kevytkermaa
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 dl mansikkasosetta
1 dl sokeria

Kuumenna kevytkerma ja lisää sekaan sokeri, keitä kunnes sokeri on täysin liuennut. Siirrä sivuun jäähtymään. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, yhdistä kermat ja sokerilla makeutettu, siivilöity  mansikkasose. Kaada seos jäätelökoneen kulhoon ja noudata koneen käyttöohjeita.

Voit korvata mansikan muilla marja- tai hedelmäsoseilla, tai vaikkapa vauvojen mangososeella (esim. Piltti). Piparminttuesanssi ja vihreä elintarvikeväri tuovat jäätelötehtailuun pirteää vaihtelua.

______________________________________________

13 kommenttia:

  1. Kotitekoinen jäätelö on todella hyvää! Itse olen kokeillut vaniljajäätelön tekoa sekä mokkasuklaajäätelöä. Molemmat ovat niin hyviä, etten osaa valita lemppariani. Mainitsemillasi soseilla saisi jäätelöihin helposti makua, täytyypä laittaa muistiin. :)

    Tässä vielä linkit mun jätskipostauksiin. Nam. :P
    Vaniljajäätelö: http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2011/06/23/kotitekoinen-vaniljajaatelo/

    Mokkasuklaajäätelö: http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2012/07/06/kotitekoinen-mokkasuklaajaatelo/

    VastaaPoista
  2. No ni, pyörryin taas.
    Eihän tuota voi melkein katsoa ja jos tuon lautasen ääreen pääsisi livenä niin en tiedä mitä tapahtuisi.

    Lautanen oletettavasti kummilautanen.
    Kiitosv taas meganautinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula,
      hajusuolaa vaan, tai kotitekoista jäätelöä, se auttaa pyörtyilemiseen...oot hauska ! :D
      ps. tämä lautanen tarttui mukaan Madeiralta viime talvena...mutta kummilautaset on kanssa kovassa käytössä ja valokuvamalleina....

      Poista
  3. Onpa hurmaavan värinen pallerotrio! :)

    VastaaPoista
  4. Ihana kuva ja mikä lautanen, kaunis!!

    VastaaPoista
  5. Miten tästä saa vanilia tai suklaajäätelöä? :)

    VastaaPoista
  6. Helposti; halkaise vaniljatanko, raaputa siemeniä kuumennettavan kerman sekaan ja heitä koko tanko sekaan keittämisen ajaksi, nouki tanko pois ennen muiden aineiden yhdistämistä....ja suklaaversion saat sulattamalla vähän suklaata vesihauteessa, sekoita se sitten kuumaan kevytkermaan, ja jos haluat voimakkaamman suklaan maun, lisää tummaa kaakaojauhetta...

    VastaaPoista
  7. tein just mariannejäätelöö,2dl kuohukermaa,2dl täysmaitoa,1pussi mariannerouhetta,sekä persikkasosetta 2dl,kaikki sekasin,kuumennus ja jäähtyneenä jäätelökoneeseen,herkku valmis tunnin pääst

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?