lauantai 15. joulukuuta 2012

ROVASTIN PIPARKAKUT


Rovastin piparkakuissa ei ole ollenkaan kanelia ja voitakin minimaalisen vähän. Alkuperäisessä ohjeessa lukee "väkevääpippuria", mikä on varmaankin tarkoittanut maustepippuria, tai sitten mustapippuria. Otin itselleni oikeuden "ymmärtää" pippurin väkevyyden eri tavalla ja hauskuutin makunystyröitä jauhetulla chilillä. Valmiissa pipareissa ei chili maistunut, kaikki taikinan mausteet olivat tasaisessa jouluharmoniassa. Nämä olivat isoäidinkin suosikkeja; rovastin piparkakut ovat saaneet Anna Hildalta täyden kympin.





ROVASTIN PIPARKAKUT vuodelta 1909

425 gr. siirappia
212 gr. sokeria
1 rkl. pomeranssinkuoria
1 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. väkevääpippuria
1/2 tl. neilikoita
3 rkl. sulattua voita
5 munankeltuaista
5 rkl. hyvää kermaa
1 tl. soodaa
700 gr. vehnäjauhoja

Siirappi, sokeri ja maiusteet kiehautetaan sekä hämmennetään hyvin, kunnes jäähtyy. Senjälkeen sekoitetaan joukkoon sulattu voi, vatkatut munankeltuaiset, kerma ja siihen liuotettu sooda sekä vehnäjauhot. Taikina jätetään kovettumaan seuraavaan päivään, jonkä jälkeen se kaulitaan ja muotilla otetaan pieniä kakkuja, jotka paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

____________________

ROVASTIN PIPARKAKUT nykykielellä

1 1/2 dl tummaa siirappia
100 g (=n. 1 dl) sokeria
1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
1/2 tl hienonnettua inkivääriä
1/4 tl chilijauhetta
1/4 tl hienonnettua neilikkaa
3 rkl voita
3 kananmunankeltuaista
1/2 dl kuohukermaa
1/2 tl ruokasoodaa
400 g (=n. 8 dl) vehnäjauhoja + ylimääräistä leivinalustan jauhottamiseen

Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, pomeranssinkuori, inkivääri, chili ja neilikka. Anna seoksen kiehahtaa, kokoajan sekoittaen, ja siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita vielä kuumaan siirappiin voinokare ja jäähtyneeseen maustesiirappiin kananmunankeltuaiset. Vatkaa sooda kermaan ja kaada siirapin sekaan. Vaivaa vehnäjauhot taikinaan, peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Jauhota leivinalusta ja kauli taikina ohueksi levyksi. Paina kuvioita piparimuoteilla ja nosta piparkakut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa n.5 minuuttia, kunnes piparit ovat kauniin ruskeita. Koristele jäähtyneet piparkakut sokerikuorrutteella.

______________________



7 kommenttia:

  1. Onpas monimutkainen pipariresepti.....lienee kuitenkin kokeilemisen arvoinen!
    Maukasta joulua isoäidin tytölle. :)
    Kyllikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllikille myös maukasta joulua !
      ps. eikä oikeastaan ollenkaan monimutkaista... :)

      Poista
  2. Miten kaunis pipari- joulukuusi!!!

    VastaaPoista
  3. Ehkä hyvää, kivannäkösiesti koottu

    VastaaPoista
  4. Minä jo sinua kaipailin ja nyt huomasin, että olet taas aktivoitunut blogin pidossa. Joulutervehdyksenä ja kiitoksena loimaalaisen mammani =isoäiti 1906 syntyneen Ailin Hiekkahentus resepti.
    200gr markariiniä
    150gr sokeria
    300gr vehnäjauh. hienoja
    1kpl muna
    Pehmennyt markariini. Sekoitetaan sokeri, vehnäjauhot ja muna sekasin. Taikina painetaan pieniin leivosvuokiin ohuesti ja paistetaan miedossa uunin lämmössä 175, 15 minuuttia. Kun leivokset on melkein jäähtyneet ne kaadetaan vuoasta pois. Leivokset voi täyttää seuraavilla täytteillä. Kermavaahdolla sisään pieni nökäle hilloa. Vielä Aili on lisännyt että Jos tykkää laittaa, minä laitoin jauhojen sekaan 1tl leivinjauhetta. Tämä on tietysti kirjoitettu ruutupaperille kaunokirjoituksella, kuten silloin oli tapana. Minusta tuo sekoitusjärjestys on hämärä! Aion yrittää huomenna, Joulua. Pirjo

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?