tiistai 25. joulukuuta 2012

SAKSANPÄHKINÄKAKKU


Niin hyviä kuin joululeivonnaiset ovatkin, alkaa tässä vaiheessa vuotuinen kiintiö jo hipoa äärirajojaan. Mässäilyyn tottuu yllättävän nopeasti ja suu napsaa herkeämättä;  jotain makeaa tekisi mieli vähän väliä.

Saksanpähkinäkakun pähkinöistä saa rakennettua sopivan aasinsillan jouluun, ja ohjeesta puuttuvasta rasvasta tulee automaattisesti aasinsilta uudenvuoden laihdutuslupauksiin...
Kepeän kohokasmainen saksanpähkinäkakku on kuin räätälöity välipäivien kahvipöytäherkku.
____________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU vuodelta 1909

8 munaa
212 gr. sokeria
4 rkl. hienonn. saksanpähkinöitä
100 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; pähkinät ja jauhot lisätään; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan viimeksi. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_____________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU nykykielellä

4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
100 g (reilu dl) sokeria
2 tl konjakkia
30 g saksanpähkinäruohetta
50 g (vajaa dl) vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset voita uunivuoan voiteluun ja korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lorauta konjakki sekaan ja kääntele pähkinäruohe ja vehnäjauhot keltuaisvaahtoon. Vatkaa valkuaiset kiiltäväksi vaahdoksi ja kääntele keltuaisten sekaan. Voitele ja jauhota uunivuoka, kaada taikina vuokaan, kopauta vuokaa pöytään niin että isot ilmakkuplat häviävät. Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

______________________

4 kommenttia:

  1. http://kokkaajabloggaa.blogspot.fi/ leipomista jo muutan vuoden harrastanut 15- tyttö kirjoittaa blogia ja toivoisi seuraajia ja vinkkejä ihmisiltä jotak ovat leiponeet kauemmin :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini hei,
      tosi hienoa että olet jo noin nuorena löytänyt leipomisen ilon !!!! Pysy polulla ja löydä oma tiesi, way to go girl !

      Poista
  2. Hei, etsin netistä itsetehdyn hernekeiton keittoaikaa ja löysin blogisi. Keitto porisee liedellä ja minä lueskelen reseptejäsi. Onpa todella hyvin tehty ja mielenkiintoinen blogi, ihania vanhoja nostalgisia reseptejä! Tämä pääsi heti suosikkilistalleni. Uuden vuoden terveisin Eva Espoosta :o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eva Espoosta, vanhat ohjeet on tosi mielenkiintoisia ja koukuttaviakin...kiva kun innostuit, jatkoa luvassa...stay tooned...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?