perjantai 25. tammikuuta 2013

PUHELINKAKKU



Puhelinkakun kohdalta ei löydy mitään isoäidin merkintää eikä kommenttia. Olin kuitenkin pohdiskellut kakun nimeä jo niin pitkään, etten voinut jättää tätä reseptiä kokeilematta. Kakkutaikinasta puuttuva rasva herätteli myös uteliaisuuteni...oikeastaan tämä on vain kermalla ja sitruunalla jalostettu sokerikakkupohja.

Idea alkoi vaikuttaa jo kuolleelta kun lusikoin munkkitaikinan tyylistä tönkköä massaa kakkuvuokaan. Mutta uunissa kakku sitten heräsi henkiin, nousi uljaasti ja levitti ilmaan hienostunutta sitruunan tuoksua. Erikoinen mutta ihan maukas tuttavuus tämä puhelinlaitoksen taukotupa-herkku...tai mikä sitten liekään...voisinpa nyt kilauttaa kaverille ja kysäistä Anna Hildalta !
_____________________

PUHELINKAKKU vuodelta 1909

1 muna
2 dl. sokeria
2 dl. hyvää kermaa
1/2 tl. soodaa
1:n sitruunan kuori
4 dl. vehnäjauhoja

Pieni osa sokerista ja muna vatkataan vaahdoksi; loput sokerista, kerma ja siihen liuotettu sooda, raastettu sitruunan kuori ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan lämpimässä uunissa.

_____________________

PUHELINKAKKU nykykielellä

1 kananmuna
2 dl hienoa sokeria
1 sitruuna
2 dl kuohukermaa
1/2 tl ruokasoodaa
4 dl vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset voita kakkuvuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen

Vatkaa kananmuna ja 1 dl sokeria vaahdoksi. Raasta sitruunan kuoren keltainen osa hienoksi. Sekoita sooda kermaan ja yhdistä kaikki ainekset, vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, lusikoi taikina vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.

_____________________


8 kommenttia:

  1. Minä muistan lapsuudessani kuulleeni puhelinkakusta, muuta en siitä tiedäkään. Täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä, olisiko resepti niin lyhyt että sitä voi kätevästi välittää puhelimitse?

    VastaaPoista
  3. Nimi kummastutti minuakin, joten pitihän se googlata. Jotain tietoa löytyy esim. seuraavalta sivulta: http://www.satokangas.fi/Unohdetut%20kakut/index.html

    "Kolmas unohdettu kakku on puhelinkakku, jonka resepti oli jo 1900-luvun alun keittokirjoissa. On esitetty, että nimi olisi tullut siitä, että sentraalisantrat olisivat tätä mieluusti tauoillaan nauttineet, mutta mitä ilmeisimmin nimi johtuu kakun nopeasta valmistumisesta: sen ehtii yhden puhelinsoiton aikana tehdä. "

    VastaaPoista
  4. Mahtava blogi! Taidan selata paremmalla ajalla kaikki reseptit läpi.:)

    VastaaPoista
  5. Puhelinkakku löytyy myös minun isoäidin keittokirjasta. Ja monia muita erikoisia kakkuja.

    VastaaPoista
  6. Äitini, synt. 1924, paras kakku ikinä...ainakin lapsuudessa maistui taivalliselta = Itse olen syntynyt 1969

    VastaaPoista
  7. Ilahduin tämän nähdessäni. Myös 1900-luvun alkupuolella syntynyt anoppini teki tätä.

    VastaaPoista
  8. Hyvänmakuinen kakku ja helppo tehdä. Tuttu lapsuudesta.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?