torstai 10. tammikuuta 2013

SAVUSTETUT SILAKAT


Uuden vuoden kunniaksi hyppäsin hetkeksi omalta mukavuusalueeltani tyhjän päälle ja yllätin itseni perin pohjin! Otin vastaan vanhan kirjan silakkahaasteen ja jännittävän savustuskokeilun. Olin valmistautunut tähän henkisesti, mutta myös käytännössä jo loppukesästä lähtien. Keräsin talteen auringon kuivattamia olkia ja hankin pari vanhaa alumiinista kakkuvuokaa savustuskattilan tehtävään, ja jäin odottelemaan sopivaa hetkeä...

Silakoita ei lähikauppiaalla ollut myynnissä kuin suolattuina, ja se olikin koko urakan suurin kompastuskivi. Liotin kaloja vain hetken, enkä tajunnut kuinka suolaisia suolasilakat oikein ovatkaan. Olivat nimittäin niin suolaisia, ettei kalan makua suolan seasta juurikaan erottanut. Ensi kerralla metsästän tuoreita silakoita tai sitten liotan suolasinttejä oikein kunnolla.

Itse savustus oli juuri niin jännittävää kuin arvelinkin. Oljet ja katajat marjoineen, kalat siistissä rivissä olkipedillä ja räiskyvä nuotiotuli, savuava kakkuvuoka ja lopputuloksena kultaisen kiiltävät savusilakat, sekä sysimustaksi muuttunut katajanoksa. Hienoja värejä ja aivan hurmaava katajasavustetun kalan tuoksu. Makukin olisi varmasti ollut hienostunut, mutta se suola pilasi tämän makuelämyksen...

Mahtava projekti siitä huolimatta. Ei hassumpi uuden vuoden avaus ?!


____________________________________________

SAVUSTETUT SILAKAT vuodelta 19091 kg. tuoreita silakoita
1 rkl. suolaa
katajia
olkia

Silakat perataan, huuhdotaan ja suolataan vähän. Seiraavanan päivänä pyyhitään kalat aivan kuiviksi. Tasapohjaisen padan pohjalle pannaan katajia ja niiden päälle puhtaita olkia. Kalat ladotaan siihen ja peitetään samoin olki- ja katajakerroksella. Kansi pannaan päälle, ja pata asetetaan hyvälle tulelle. Kun kalat ovat pehmeitä ja ruskeiksi savustuneet, otetaan ne pois. Ne sivellään lämpiminä voilla tahi ruokaöljyllä.

__________________________________________

SASUSTETUT SILAKAT nykykielellä


silakoita (tai suolasilakoita)
merisuolaa (jos käytät suolasilakoita, ei lisäsuolaa tarvita)
katajan oksia
kuivia olkia
voisulaa tai extra virgin oliiviöljyä
lisäksi tarvitset kannellisen kattilan ja nuotion

Huuhdo, taputtele talouspaperilla kuiviksi ja suolaa peratut silakat. Jos käytät suolattuja silakoita, liota niitä vedessä tuntikaupalla, mieluiten yön yli ja vaihda vesi ainakin kerran). Aseta suuren padan pohjalle katajia ja olkia, lado kalat päälle ja peitä uudella kataja- ja olkikerroksella. Laita kansi paikoilleen ja nosta pata grilliin tai nuotiolle.

Kurkista kattilaan 10 minuutin kuluttua; anna savustua vielä 20 minuuttia. Kalat ovat valmiita kun ovat kypsyneet pehmeiksi ja väri on muuttunut kullan ruskeaksi. Voitele vastasavustetut silakat voisulalla tai oliiviöljyllä.

_________________________________________

4 kommenttia:

 1. Oletpa ollut tosi uskalias,kun savustushommiin ryhdyit.
  Onnea vaan loppuvuoteenkin,että voimme nauttia elämyksistäsi.
  Kyllikki

  VastaaPoista
 2. Ihana kuva! Nostan hattua sinulle kun olet tehnyt tuollaista! Todella harmi, että liika suola pilasi maun. Savusilakat olivat lapsuudessa herkkuani. Nyt en ole niitä enää vuosikausiin maistanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoanniina, kiitos, hauska projekti tuo oli kyllä... :)

   Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?