keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

KIRNUPIIMÄ-KORPUTKirnupiimäkorput ovat olleet Anna Hildan suosikkeja, isoäiti on antanut korpuille arvosanan 10+.
Meidän makuraati antaa kirnupiimäkorpuille 10+++ siitä syystä, että melkein kaikki korput syötiin uunituoreina, ennen kun niitä kerettiin edes kuivattaa korpuiksi. (Ja korppuinakin näistä saa herkullista ruoskuteltavaa.)

Kirnupiimäkorppujen ohjeessa toteutuu myös hauska "plus-miinus-nolla"- tyylinen yhtälö.  Kirnupiimähän on voin valmistuksessa jäljelle jäänyttä heraa, ja on siis otettu kirnutusta voista ensin pois, ja nyt tässä reseptissä piimään lisätään, mitäs muuta kuin; sulatettua voita...noh, se ja sama, kun kerran lopputulos on näin hyvä.
________________________

KIRNUPIIMÄ-KORPUT vuodelta 1909

50 gr. hiivaa
1 ltr. haaleata kirnupiimää
2 rkl. suolaa
100 gr. sulattua voita
1 kg. vehnäjauhoja
850 gr. ruisjauhoja

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Suola, sulattu voi ja osa jauhoista sekoitetaan haaleaan kirnupiimään, jonka jälkeen noussut hiiva ja loput jauhota sotketaan taikinaan. Alustamista jatketaan, kunnes taikina käy notkeaksi ja alkaa naksua, jonka jälkeen se asetetaan nousemaan.

Kun se on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se leivinpöydällä, muodostetaan pitkiksi litteiksi kakuiksi, koristelaan leipäkammalla, ja, sitte kun ovat nousseet, kypsennetään ne hyvässä uuninlämmössä.

Jäähdyttyään halaistaan leivät kahtia ja kuivataan korpuiksi miedossa uuninlämmössä.

_______________________

KIRNUPIIMÄKORPUT nykykielellä

25 g tuorehiivaa
1 dl huoneenlämpöistä vettä
5 dl huoneenlämpöistä kirnupiimää
1 rkl suolaa
50 g sulatettua voita
500 g vehnäjauhoja
425 g ruisjauhoja

Murenna hiiva  1 dl haaleaan veteen ja sekoita joukkoon  1 dl vehnäjauhoja. Jätä seos nousemaan lämpimään paikkaan.

Sekoita puolen tunnin kuluttua huoneenlämpöiseen kirnupiimään suola, voisula ja puolet jauhoista. Alusta hiivaseos piimämassaan ja lisää pienissä erissä loputkin jauhot. Vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan nousta puoli tuntia.

Leivo taikina tangoiksi, pätki haluamasi kokoisiksi paloiksi ja taputtele korppumaisen litteiksi. Nosta korput leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna vielä nousta hetki huoneenlämmössä ennen paistamista. Pistele pinnat haarukalla ja paista korput 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes väri saa ruskean vivahteen.

Halkaise kypsät korput ja paista vielä 100 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

____________________________


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?