tiistai 5. maaliskuuta 2013

MEHUKEITTO


Tästä tulee mummolan maku suuhun, ja keittiöön jää leijailemaan suloinen marjamehun tuoksu.

Samasta ohjeesta saa keittoa tai kiisseliä, pelkästään perunajauhojen määrää muuntelemalla. Kiisseli muuttuu salonkikelpoiseksi jälkiruoaksi kun siihen lisää loppuvaiheessa kokonaisia marjoja, ja mehukeitto ylentää arkisen riisipuuron aamupuurojen aatelistoon.

Ja mikä parasta: mummolan mehukeitto on helppo herkku; tarvitset vain pakastemarjoja, sokeria, perunajauhoja ja vettä. Ja vähän viitseliäisyyttä.

_________________________

MEHUKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. marjamehua
1 1/2 ltr. vettä
sokeria
2 rkl. perunajauhoja
marjamehu ja vesi kiehautetaan, ja maustetaan sokerilla, jos mehu on hapanta. Perunajauhot sekoitetaan tilkkaseen kylmää vettä. Kasari nostetaan tulelta; suuruste hämmennetään huolellisesti keittoon, joka senjälkeen saa ainoastaan kiehahtaa. Keitto kaadetaan maljaan ja pointa sokeroidaan. Tarjotaan kylmänä vehnäkorppujen kera.

Sellaiset mehut, jotka kiehuessaan muuttuvat sekä väriltään että maultaan, niinkuin esim. mansikkamehu, seksoitetaan keittoon vasta silloin kun vesi on suurustettu ja jäähtynyt.

__________________________

MEHUKEITTO nykykielellä
=mehukiisseli

12 dl vettä
250 g (pakaste)marjoja (+ 250 g ylimääräisiä marjoja valmiiseen keittoon/ ei välttämätön)
250 g sokeria, tai oman maun mukaan
2-5 rkl perunajauhoja

Keitä 250 g (n.5 dl) marjoista ja vedestä marjamehu, siivilöi marjat pois, mittaa tasan litra valmista mehua kattilaan, mausta mehu sokerilla.

Jos teet mehukeittoa, sekoita 2 rkl perunajauhoja kylmään vesitilkkaan, jos haluat kiisseliä, sekoita 5 rkl perunajauhoja kylmään vesitilkkaan, kuumenna marjamehu (1l) kiehuvaksi, nosta kattila pois levyltä ja kaada perunajauholiemi kattilaan ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, älä kuitenkaan vatkaa.

Siirrä kattila takaisin kuumalle levylle ja anna keiton tai kiisselin pulpahtaa. Älä enää keitä. Sekoita keitokseen 250 g jäisiä marjoja, kaada keitto tai kiisseli tarjouluastiaan ja ripottele pinnalle sokeria estämään kuoren muodostuminen. Tarjoile jäähtyneenä.

__________________________

1 kommentti:

  1. Hei! Ensikertalaiselle olisi ollut avuksi tietää paljonko on "tilkka" vettä johon sekoitetaan perunajauhot.. Ei ollut tarpeeksi niin epäonnistuin :P Nyt kaveri valisti, että se on 1dl vettä / 1 rkl perunajauhoja.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?