lauantai 30. maaliskuuta 2013

APPELSIINIJÄÄTELÖ


Appelsiinijäätelö on oikeastaan granita, kristallimainen jääherkku.
Pääsiäisen kunniaksi raikas jäähile saa ryhtiä sitruslikööristä ja toimii juhlapöydässä digestiivinä, lampaan ja pashan välissä. Tämän yksinkertaisemmaksi ei gourmét-tehtailu voi enää muuttua.
______________________

APPELSIINIJÄÄTELÖ vuodelta 1909

400 gr. toppasokeria
8 dl. vettä
8-10 appelsiiniä
1 sitruuna

Sokeri paloitellaan ja keitetään veden kera kirkkaaksi sitkeäksi sokeriliemeksi. Sitruuna ja appelsiinit leikataan poikittain kahtia, mehu puserretaan pois, siivilöidään ja sekoitetaan jäähtyneeseen sokeriliemeen.

Jäätelö jäädytetään nopeimmin niin sanotussa jäätelökoneessa. Pieniä jääpalasia ja kerkeata suolaa asetetaan kerroksittain äätelökoneen ämpäriin jäätelöaostian ympärille. On tarkasti katsottava, ettei suolaa ensinkään pääse jäätelöastiaan. Kun jäätelökoneen ämpäriin on jäät ja suolat pantu ja jäätelöastia on aivan kylmä, täytetään siitä 3/4 jäätelöseoksella, jonka jälkeenl konetta väännetään, kunnes jäätelö on jäätynyt. Jäädyttämiseen aikaa tarvitaan 1/2-1 tunti. Sitä myöten kun jäät sulavat, lasketan vesi pois ja lisätään suolaa ja jäitä.

Jäätymistä voi myöskin toimittaa tavallisessa tiiviillä kannella varustetussa läkki- tahi kuparikannussa, joka peitetään jäiden ja suolain sisään avaraan puuastiaan. Jäätynyt jäätelö irroitetaan kannun laidoista puuveitsellä, ja kannua on silloin tällöin kää nnettävä. Näin jatketaan kunnes jäätelö kokonaisuudessaan on jäätynyt. Tähän tarvitaan jäädyttämisaikaa 4-5 tuntia.

_________________________

APPELSIINIJÄÄTELÖ nykykielellä
=appelsiini sorbetti

300 g (reilu 3 dl) sokeria
6 dl vettä
3 dl tuorepuristettua appelsiinimehua
1/2 dl cointreau likööriä

Keitä sokerista ja vedestä siirappi, anna porista miedolla lämmöllä kunnes liemi kirkastuu ja sakenee.
Siirrä sivuun jäähtymään.

Siivilöi appelsiinimehu ja sekoita mehu sekä likööri siirappiin. Jäädytä seos jäätelökoneessa koneen ohjeen mukaan, tai kaada seos rasiaan ja nosta rasia pakastimeen. Riko sorbetin rakenne ja muodostuneet jäähileet haarukalla, aina puolen tunnin välein, neljä kertaa. Tarjoa appelsiinisorbetti digestiivinä.

________________________


1 kommentti:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?