perjantai 20. joulukuuta 2013

KÄÄRESYLTTY


Meidän perhe muuttaa täksi jouluksi Tallinnaan. Matkalaukun pakkaaminen tuntuu juuri nyt paljon houkuttelevammalta kuin kinkunpaisto. Isoäidin sylttyohje tuli kuin tilauksesta; loi jouluisen tunnelman minimaalisella vaivalla, halpaakin oli. Ja herkullista!


Syltty oli minulle täysin uusi tuttavuus. Possun runsas rasvapitoisuus vähän hirvitti, olisi tehnyt mieli leikata valkoinen läskireuna kokonaan pois, mutta sehän olisi syönyt koko idean syltystä, joten paikoilleen se jäi. Eikä rullan kääriminen olisi kyllä ilman sitä onnistunutkaan...


Vähän sooloilin; lisäsin ohjeeseen kuivattuja luumuja ja keitinveteen laakerinlehden. Ne vain mielestäni niin hyvin sopivat joulusylttyyn.

Sylttyä ja portviiniä, kynttilän hämyä ja joulujazzin pehmeitä rytmejä; niistä on Anna Hildan koekeittiön joulu tehty.        

     ❅  TUNNELMALLISTA JOULUA  ❅


KÄÄRESYLTTY vuodelta 1909

1 1/2 kg. porsaan sivusilavaa
2 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. hienonn. valkopippuria
vettä
suolaa
6 maustepippurihernettä

Liha huuhdotaan kylmässä vedessä, kamara kaavitaan veitsellä puhtaaksi ja lihapala pyyhitään kuivaksi. Mausteet sekoitetaan, ripotellaan lihapuolelle, pala kääritään lujasti kokoon ja sidotaan vahvalla käärelangalla. Jos sivupala on hyvin rasvainen, saattaa vasikanlihaviipaleita panna silavan väliin. Kääry pannaan kuumaan veteen kiehumaan mausteiden kera pehmeäksi. Senjälkeen asetetaan se painon alle jäähtymään ja säilytetään miedossa suolavedessä. Siitä leikataan ohkaisia viipaleita, jotka pannaan asetille ja tarjotaan sinapin ja etikan kanssa.

❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅

mini-KÄÄRESYLTTY nykykielellä

500 g luutonta posraankylkeä
1 tl merisuolaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl rouhittua valkopippuria
1 tl rouhittua maustepippuria
 kuivattuja, halkaistuja luumuja HUOM. ei välttämätön
1 laakerinlehti HUOM. ei välttämätön
puuvillalankaa

Levitä liha leikkuulaudalle rasvapuoli ylöspäin, taputtele pinta kuivaksi, leikkaa terävällä veitsellä rasvakerroksen reunaa mukaillen lihan pintaa pitkin, vaakatasossa, melkein reunaan saakka. Jätä rasvakerros lihaan kiinni ja taita kerros auki niin että saat suuren levyn. Rouhi pippurit ja sekoita inkiväärin joukkoon, ripottele mausteet lihalevylle, levitä luumut, kääri levy rullalle (lihakerroksesta alkaen niin että rasvakerros tulee päällimmäiseksi) ja sido rulla märällä puuvillalangalla.

Nosta syltty kattilaan ja kaada päälle sen verran kuumaa vettä että rulla peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää keitinliemeen laakerinlehti ja keitä miedolla lämmöllä noin tunti. Anna kääresyltyn jäähtyä liemessään. Vuole rasvakerros pinnalta (ja heitä roskiin) ennen tarjoamista, leikkaa syltty ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa joulusinapin ja kotitekoisen näkkileivän  kanssa.

❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅❅
3 kommenttia:

 1. Sinulle myös, hyvä Anna Hildan tyttärentytär,
  oikein tunnelmallista joulua sinne meren taakse! On suuri ilo lukea tarinointiasi ja ihastella kauniita kuviasi, kiitos kun jaat ne.
  Ines

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää Joulua!

  Näin se meidän Minna loihtii kaikille ihanan joulutunnelman vielä lähtiessäänkin. Tuhannet kiitokset!

  Ja mitähän kaikkea tunnelmallista ja ihanaa sieltä meren takaa saadaankaan tuliaisiksi.

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?