sunnuntai 1. joulukuuta 2013

KAHVIKIISSELI


Kahvikiisseli on kuin suomalainen versio pannacottasta. Liivatteen sijasta tässä vanhanajan versiossa kahvilla maustettu kerma suurustetaankin maissitärkkelyksellä. Jos arkena on tehty marjakiisseliä, on tämä varmaankin ollut pyhäaterian hienostunut huipentuma.
_______________

KAHVIKIISSELI vuodelta 1909

7 1/2 dl. kermaa
1 dl. jauhettua kahvia
1/2 - 1 dl. sokeria
1 dl. maissijauhoja

Kerma (6 dl.) ja kahvi keitetään muutama min., sitte kahvit siivilöidään pois. Sokeri sekoitetaan kermaan, joka suurustetaan jäljellä olevaan kermaan sekoitetulla maissijauhoilla. Kiisseli saa kiehua vähän aikaa ja kaadetaan maljaan jäähtymään.

_______________

KAHVIKIISSELI nykykielellä

5+1 dl (kevyt)kermaa
1 dl (tummapaahtoista) jauhettua kahvia
1/2 dl sokeria (tai oman maun mukaan)
1/2 dl maissitärkkelystä (=maizena)

Mittaa kattilaan 5 dl kermaa ja 1 dl kahvia, kuumenna kiehumispisteeseen ja anna porista muutama minuutti. Siivilöi liemi. Sekoita sokeri ja maizena 1 desiin huoneenlämpöistä kermaa. Kaada maissijahoseos kahvinmakuiseen kermaan ja anna seoksen kiehahtaa. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan, ja nosta jääkaappiin hyytymään.

________________

3 kommenttia:

  1. Tuosta muistui lapsuus mieleen, miten hyvää kahvikiisseli oli, jälkiruuat olivat pääasiallisesti kiisseleitä.
    Kahvikiisselin ohella toinen vanha jälkiruokakiisseli on paahtokiisseli.
    Mielenkiinnolla käyn vilkaisemassa täältä uusia herkkureseptejä, kiitos ja mukavaa joulun odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itselles Anonyymi ja ihanaa joulunalusaikaa Sullekin :)

      Poista
  2. Tämän voisi varmaan tehdä myös pikakahvijauheesta? Jäisi porisemis- ja siivilöintivaihe kokonaan pois ja herkku valmistuisi ehkä muutaman sekunnin aiemmin ;D Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?