keskiviikko 25. joulukuuta 2013

RIISI- JA LUUMUPUURO


"Pyhäaamuks" on Anna Hilda raapustanut riisi- ja luumupuuroreseptin reunaan. Tämä herkku on saanut lisäksi täydet kymmenen pistettä. Keitettyjen luumujen ja kanelin yhdistelmä tekee pyhäpuurosta joulumaisen, juuri sopivan joulupäivän aamiaisherkun...


Tiesitkö muuten että ennen vanhaan jätettiin tontuillekin oma annos kaikista herkuista?! Kyllä, ihan oikeasti, eikä pelkästään joulun aikaan, vaan arkenakin. Usko tonttuihin ei ollut mitään lasten leikkiä; aikuisetkin tiesivät tonttujen olemassaolosta ja lepyttelivät niitä hyvien tekojen toivossa. Tallissa asusti Tallitonttu, keittiössä Keittiötonttu, navetassa Navettatonttu, saunassa Saunatonttu...(Kuvan puuroannos on tehty meidän keittiötontulle...ja kyllä se hänelle maistuikin...Ihan oikeasti, heti kun käänsin selkäni, oli puurolautanen tyhjä !)


RIISI- JA LUUMUPUURO vuodelta 1909
riisiryynipuuroa
200 gr. kuv. luumuja
2 dl. vettä
1 dl. sokeria

Huuhdotut luumut keitetään vedessä pehmeiksi sokerin kera, ja senjälkeen kivet poistetaan. Voideltu vuoka täyetään kerroksittain puurolla ja luumuilla; päällimmäiseksi pannaan puuroa. Pinnalle sirotellaan hienonnettua kaneelia ja sokeria, ja ruoka pannaan uuniin paistumaan.

_______________________

RIISI- JA LUUMUPUURO nykykielellä

riisipuuroa
200 kuivattuja kivettömiä luumuja
2 dl  vettä
1 dl sokeria
voita uuninkestävän vuoan tai kulhon voiteluun
pinnalle sokeria ja jauhettua kanelia

Huuhdo luumut, laita kattilaan sokerin ja veden kanssa ja keitä pehmeiksi. Voitele uuninkestävä astia ja levitä pohjalle kerros puuroa, sen päälle luumuja ja jälleen puuroa...jatka kunnes kaikki ainekset on käytetty, jätä päällimmäiseksi kerrokseksi puuroa. Ripottele pinnalle sokeria ja kanelia ja paista 200℃ uunissa n. 20 minuuttia.

______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?