perjantai 25. huhtikuuta 2014

HILLOMUNAKAS (-OMELETTI)


Vanhanajan hillomunakas on oikeastaan ilman ternimaitoa valmistettua uunijuustoa; kananmunaa ja maitoa...mutta kun osan maidosta korvaa kermalla, ja valmiin tekeleen päälle siivilöi tomusokeria, niin munakas alkaakin muistuttaa creme caramel-vanukasta. Mainio, makea, ja täysin gluteniton vaihtoehto brunch pöytään.

Nykykielinen versio on alkuperäistä pienempi, mutta paksumpi...enkä siksi kääntänyt hillomunakasta kaksinkerroin...jokainen syöjä lohkaisi munapaistoksesta haluamansa kokoisen palan, ja levitti hilloa sekä tomusokeria päälle...kelpasi jopa lapsille, ketkä vierastavat tavallisia aamiais-munakkaita.

__________________________

HILLOMUNAKAS vuodelta 1909

6 munaa
1/2 ltr. kermansekaista maitoa
hilloa

Munat vispilöidään ja maito sekoitetaan joukkoon. Seos kaadetaan voideltuun munakaspannuun ja paistetaan uunissa. Kun munakas on valmiiksi paistunut, kaadetaan se vadille ja käännetään kaksinkerroin hilloa välissä. Munakkaalle sirotellaan paksu kerros sokeria, johon painellaan kuumalla raudalla koristeeksi ruutuja tahi juovia.

________________________

HILLOMUNAKAS nykykielellä
= "ternimaidoton uunijuusto"

3 munaa
2,5 dl kahvikermaa, kevytkermaa, ruokakermaa tai maitoa
tomusokeria koristeluun
vadelmahilloa
voita uunivuoan voiteluun

Vatkaa munat ja kerma/maito sekaisin. Voitele uuninkestävä vuoka tai pannu ja kaada munamaito vuokaan. Paista 200℃ uunissa 30-40 minuuttia, anna jäähtyä hetki ja siivilöi pinnalle tomusokeria. (Sokeri sulaa unikuuman hillomunakkaan pinnalle, siksi kannattaa odottaa hetki, tai käyttää taloussokeria).  Tarjoa vadelmahillon kanssa.

_________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?