tiistai 15. huhtikuuta 2014

MAKSAPIHVIT


Vanhassa ohjeessa keitetään maksapihvejä hiljalleen kermamaidossa, mutta nykyisin maksaa pidetään à la minute-tyylisenä herkkuna, mitä ei missään nimessä kannata ylikypsentää. Kun maksan jättää keskeltä punertavaksi, saa mehevän ja pehmeän pihivn.

Harjoittelin maksapihvien kevytpaistoa (puolen sentin paksuinen pihvi tarvitsee vain minuutin molemminpuolin), kastikkeen kaadoin päälle vasta tarjoamisvaiheessa. Lisäsin ohjeeseen vähän tuoretta salviaa, se kun kulkee niin nätisti maksan kanssa käsikädessä...

Ei mikään terveysvaikutteinen annos käristettyine pekoneineen ja kermakastikkeineen, mutta hurjan herkullinen. Sellainen, millä ei tarvitsekaan täyttää vatsaa. Pieni herkkupala riittää. Silti koko komeus on tehty arkisista ja edullisista aineksista... Olisiko tämä sitä arjen gourmeeta?
______________________

MAKSAPIHVIT vuodelta 1909

3/4 kg. vasikanmaksaa
2 rkl. vehnäjauhoja
1 rkl. suolaa
150 gr. silavaa
1 dl. vettä
1 1/2 dl. kermansek. maitoa
1 rkl. voita
1 sipuli

Maksa huuhdotaan kylmässä vedessä, pyyhitään kuvaksi ja kalvot poistetaan. Maksa leikataan ohkaisiksi viipaleiksi; vehnäjauhot ja suola sekoitetaan ja siinä pyöritetään viipaleet. Silava leikataan samoin viipaleiksi, ruskeutetaan äkkiä kuumassa pannussa, otetaan pois jasen jälkeen pannaan maksaviipaleet rasvaan paistumaan.

Vesi ja maito lisätään vähitellen ja maksan annetaan siinä hiljalleen kiehua mureaksi. Silavaviipaleet ladotaan keskelle vatia ja maksapihvit niiden ympäri. koristeeksi pannaan jokaiselle pihville voissa ruskeutettu sipuliviipale, ja kastike kaadetaaan varovasti päälle.

____________________

MAKSAPIHVIT nykykielellä

170 g pekonia
1 ruukkusalvian lehdet
1 punasipuli
1 dl kuohukermaa
300 g naudan maksaa
1 rkl voita
1 dl kuohukermaa

Ruskista pekonisiivut pannulla. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi, kuullota sipulirenkaat ja salvian lehdet pekonin rasvassa, siirrä sivuun.

Poista maksasta kalvot (työnnä sormet kalvon ja maksan väliin ja revi kalvo ronskisti irti). Poista suurimmat suonet veitsellä. Leikkaa maksa viipaleiksi ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Sekoita suola ja valkopippuri jauhoihin. Pyörittele maksaviipaleet jauhoissa, sulata voi pannulla ja paista maksapihvit (älä paista läpikypsäksi, maksa saa jäädä keskeltä rosén väriseksi). JOS haluat tehdä pihveistä gluteenittomia, jätä jauhotusvaihe kokonaan pois ja mausta pihvit ennen paistamista suolaripauksella ja pippurilla. Lorauta kerma lopuksi pannulle, sekoita pohjia myöten, anna kiehahtaa mutta älä keitä.

Laita pekonia, salviaa, sipulirenkaita ja kermakastiketta maksapihvin päälle. Tarjoa samantien.

_____________________

2 kommenttia:

  1. Heippa! Kiva löytää sattumalta blogisi. Itse olen aloittanut samantyyppisellä tiellä, ostin vanhan Kotiruoka-kirjan ja testailen reseptejä! Seuraan blogiasi ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sirpa, kiva kuulla ! Mitä vuosikertaa kirjasi on? Onko paljon eroa näihin 1909 julkaistuihin ohjeisiin?

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?