sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

LAMPAANLIHA RIISIN JA TOMAATIN KERA


Aina ei huvita nähdä kamalasti vaivaa, eikä ole rahaakaan... On kuitenkin pääsiäinen...ja loma...ja kerrankin aikaa...

Vanhan kirjan lammasohje tulee jo puoliväliin vastaan; liha mureutuu itsestään, ajan avustuksella, sitten lopuksi vaan riisit pataan ja vielä vähän lisää aikaa, ja pääsiäisen gourmét pata on valmis. Tämä ohje oli kuin Lemin särän "pikkuserkku"; molemmissa lammasresepteissä matala lämpötila ja pitkä kypsytys muuttavat lihan mureaksi. Särän lisukkeena on  perunaa, Anna Hildan lammasohjeessa riisiä.

Minä kuuluin niihin ketkä luulivat, etteivät onnistu koskaan valmistamaan lammasta. Muttei tässä ole mitään vaikeaa;  jos ohjeessa sanotaan 3 tuntia, eikä liha ole vieläkään mureaa, niin annat padan muhia 4 tuntia. Jos aika loppuu kesken, etkä voi "vahtia" lihapataa tuntikaupalla, säilytä keitos viileässä ja jatka urakkaa seuraavana päivänä.

Mausteina tässä isoäidin pääsiäispadassa oli pelkästään suolaa, valkopippuria, tomaattipyreetä ja aikaa. Jos haluat tehdä juhlaversion, lisää muutama valkosipulin kynsi ja timjamin oksa. Lopputulos ei ole kovin juhlallisen näköistä, mutta ulkonäöstä viis kun maku vie kielen!


KIIREETÖNTÄ PÄÄSIÄISTÄ MEILLE KAIKILLE !LAMPAANLIHA RIISIN JA TOMAATIN KERA vuodelta 1909

1 1/2 kg. lampaanlapaa ja -rintaa
1 rkl.  voita
1 sipuli
2 dl. vettä
3-4 rkl. tomaattisosetta
suolaa
hienonn. valkopippuria
4 dl. riisiryyniä
lihalientä

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja leikataan palasiksi. <lihapalaset ruskeutetaan voissa kuoritun, viipaleiksi leikatun sipulin kera, ja pannu huuhdotaan senjälkeen vedellä. Palaset asetellaan sekaan veden, tomaattisoseen ja mausteiden kera. Riisiryynit huuhdotaan ja pannaan lihan päälle, ja lihalientä sekä pannun huuhdelientä kaadetaan viimeksi niin paljon, että liha peittyy. Kasari asetetaan uuniin, ja liha saa sekoittamatta kannen alla hautua 2-3 tuntia. Kana- tahi jänispaistin tähteitä käytetään yllämainitulla tavalla.

_____________________________

LAMPAANLIHA RIISIN JA TOMAATIN KERA nykykielellä

500 g pata/keittolammasta kuutioina
1 rkl voita
1 sipuli
2 rkl tomaattipyreetä
merisuolaa
1 rkl vasikanfondia
valkopippuria myllystä
(3 valkosipulin kynttä
timjamin oksa, ei välttämätön)
vettä
2 dl risottoriisiä

Taputtele lihapalat talouspaperilla kuiviksi, sulata voi padassa ja ruskista lihat kuumassa padassa. Lisää sipulit, kuullota hetki, laske lämpöä ja kaada pataan kuumaa vettä niin paljon että lihat ja sipulit peittyvät. Lisää tomaattipyree, suola, fondi, pippuri ja kokonaiset (kuoritut) valkosipulinkynnet (ja timjamin oksa). Nosta kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä kahdesta kolmeen tuntiin, lisää riisit, sekoita ja anna muhia vielä tunti, tai niin kauan että riisit kypsyvät. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

___________________________

6 kommenttia:

 1. No mutta miltäs se maistui??

  VastaaPoista
 2. Tämä tuli kuin tilauksesta. Pääsiäiseltä jäi vähän lammasta yli. Sehän käy tähän oikeen hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuula, kierrätys kunniaan?! ☀isia pääsiäisen jälkeisiä kokkauskelejä Sulle!!!!

   Poista
 3. Piti kysyä samaa, miltä ruoka maistui? :) Tykkääköhän lapset tällasesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu ja Anonyymi, juuu, hyvää oli, maistui kaikille! Liha on pitkän kypsytyksen ansiosta niin mureaa ja maukasta, ettei se voi olla muuta kuin hyvää! Ja riisikin saa liemestä itseensä makua. Kokeilkaa ihmeessä!

   Poista
 4. Pitää kokeilla, joskohan tästä tulis meidän perheen pääsiäisruoka? :)

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?