torstai 15. toukokuuta 2014

RAPARPERIPUURO


Raparperipuuro ei juuri eroa vanhan kirjan raparperihillo tai -sosereseptistä. Kyseessä on samat raaka-aineet ja sama yksinkertainen kevätihme. Aina se onnistuu lumoamaan hennolla värillään ja vahvalla maullaan. Ajatukset singahtavat aurinkoisiin lapsuuskesiin; pihakeinuun, navetanvintille ja heinäpellolle. Enpä usko että kenelläkään olisi raparperistä ikäviä muistoja.
____________________________

RAPARPERIPUURO vuodelta 1909

1 kg. raparperia
2 ltr. vettä
2-3 dl. sokeria
5-6 rkl. perunajauhoja

Raparperin varret huuhdotaan, kuoritaan, leikataan palasiksi ja pannaan sokerin kera vedessä kiehumaan, kunnes raparperi kiehuu rikki. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuina tilkkaseen kylmää vettä, ja saa kiehahtaa. Kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

____________________________

RAPARPERIPUURO nykykielellä
(kerta-annos kahdelle)

120 g raparperia
2 dl vettä
1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnan sokerointiin
1 rkl maissitärkkelystä
(+löysäksi vatkattua kermavaahtoa)

Huuhtele ja paloittele raparperi, laita raparperinpalat ja sokeri kattilaan. (Jos haluat hennon vaaleanpunaista puuroa, älä kuori raparperin varsia, mutta loppukesästä kun kuoret paksuuntuvat, tai jos haluat kellertävää raparperipuuroa, vuole kuoret pois). Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes seos on tasaista. Sekoita Maizena kylmään vesitilkkaan ja valuta kattilaan. Anna seoksen porista vielä hetki ja kaada raparperipuuro tarjoiluastioihin. Ripottele sokeria pinnalle ja anna jäähtyä. Tarjoa löysäksi vatkatun kermavaahdon kanssa.

__________________________Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?