YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
sunnuntai 25. toukokuuta 2014
APPELSIINIVANUKAS
Appelsiinivanukkaan maku tuo mieleeni lapsuusajan syntymäpäiväkekkerit. Aina kun meidän perheessä leivottiin kakku, tehtiin täytteeksi kermavaahdolla nostkistettua appelsiinikiisseliä. Vaikka kyseessä olisi ollut mansikka-kermakakku, löytyi kakun sydämestä takuuvarmasti appelsiinikiisseliä. Ei tarvitse olla Noora Karma oivaltaakseen, että tämä vanukas pääsee minun makumistoissa suoraan herkkuosastolle.
Vanukas olisi pitänyt hyydyttää teräskulhossa, ja ensin huuhdella kulho kylmällä vedellä, sitten kaataa vanukas kulhoon ja antaa hyytyä kylmässä. Ennen kumoamista kulhon pohjaa kannattaisi valella kuumalla vedellä, se helpottaisi irrottamista. Minä kaadoin vanukkaani savikulhoon. Vaikka se olikin lasitettu, jämähti tekele tiukasti kiinni, ja pinta näytti kumottuna ruman röpelöiseltä. Siksi raastoin koristeeksi (ja mukavaksi makulisäksikin) appelsiinin kuorta ja koristelin vanukkaan (syötäväksi kelpaavilla) voikukilla.
Kaikkein siisteimmän lopputuloksen olisin saanut kaatamalla vanukasmassan juomalaseihin, pannacottatyylisesti. Olisin sitten voinut juuri ennen tarjoamista miettiä, haluanko kumota vanukkaat lasista jälkiruokalautasille, vai tarjota ne suoraan laseista. Pinnalle voisin ripotella vielä jotain rapeaa; keksimuruja, paralinen palasia, suklaarouhetta, pähkinöitä...ja raikas sileä vanukas saisi seurakseen vähän makeaa, rouheista suutuntumaa...
APPELSIINIVANUKAS vuodelta 1909
160 gr. toppasokeria
2 appelsiiniä
3 munaa
3 munankeltuaista
1/2 ltr. maitoa
6 liivatelehteä
3 dl. hyvää kermaa
Keltainen osa appelsiinin kuoresta hierotaan sokeripaloja vasten ja mehu puserretaan paloille. Sokeri, puserrettu mehu, minat, maito ja huuhdotut liivatelehdet vispolöidään kasarissa tulella,kunnes kiisseli sakoaa. Kasari nostetaan tulelta, ja vispilöimistä jatketaan. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan jäähtyneeseen kiisseliin, joka sitten kaadetaan kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan hyytymään. Ennenkun vanukas tarjotaan, kaadetaan se vuoasta pois.
________________________________
APPELSIINIVANUKAS nykykielellä
2 liivatelehteä
1 appelsiini
80 g sokeria
2 1/2 dl maitoa
1 kananmuna
1 munankeltuainen
2 dl kermaa
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta appelsiinin kuori hienoksi, varo kuoren alla olevaa valkosta kerrosta, se on kitkerää. Halkaise appelsiini ja purista mehu. Mittaa kattilaan sokeri ja maito, lisää appelsiininkuoriraaste ja -mehu. Sekoita ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen saakka. Puristele liivatteista vesi pois ja lisää ne kattilaan, sekoita tasaiseksi. Nosta kattila hellalta, lisää seokseen kananmuna ja keltuainan ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kiisseli, siivilöi ja anna jäähtyä. Kääntele kermavaahto jäähtyneeseen appelsiinikiisseliin.
Huuhtele juomalaseja tai rosterikulho kylmällä vedellä, kaada vanukasmassa astiaan. Anna vanukkaan hyytyä jääkaapissa tuorekelmulla peitettynä pari tuntia. Valele vanukasastian pohjaa kuumalla vedellä ja kumoa vanukas tarjoiluastiaan.
____________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kermavaahdolla notkistetun appelssiinikiiselin resepti kiinnostaisi
VastaaPoistaHannukka tässä:
Poista1 dl vettä, yhden appelsiinin kuori hienoksi raastettuna ja yhden appelsiinin mehu, 2 rkl sokeria, 3 tl perunajauhoja, kaikki vaan sekaisin kattilaan ja miedolle lämmölle, ei saa kiehua! mutta lämmitetään kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen, sitten kattila siirretään kylmään veteen jäähtymään ja vispataan kermavaahto ja siis sekoitetaan joukkoon. Normikokoiseen täytekakkuun tarvitaan kaksinkertainen ohje tätä täytettä. happy baking!!!!! :D
Vai onko tuo sama ilman liivatetta
VastaaPoistamelkein sama, mutta kakkukiisselissä käytetään perunajauhoa, eikä liivatetta tai kananmunaa ollenkaan. same-same-but-different-!
PoistaTarkennatko ohjetta, työvaiheselostuksessa ei puhuta kananmunista mitään?
VastaaPoistaKiva kesään sopiva jälkiruoka, täytyy kokeilla.
hei Anonyymi, kiitos tarkasta lukemisesta! Ja sorgen epäselvä ohje, kiireessä kirjoitettu! Kananmunat laitetaan alkuperäisessä ohjeessa samantien kattilaan, mutta itse laitoin kuumaan seokseen vasta loppuvaiheessa, ettei muna muutu liiassa kuumuudessa kokkeliksi. Kuuma sos hyydyttää munan mukavasti, ja lisäksi vielä siivilöin seoksen, sekin unohtui kirjottaa, lisäsin vielä senkin...tuli mukavan sileä lopputulos...
PoistaKiitos tarkennuksesta ja appelsiinin keltaisia kesäpäiviä sinulle !
VastaaPoistakiitos, sulle kans ☀
Poista